Γράφει η «ξενοδόχος»

Το πρώτο ολοκληρωμένο, αναβαθμισμένο τμήμα στη βόρεια πλευρά, μεταξύ των λεωφόρων Αμαλίας και  Βασιλίσσης Σοφίας παρέδωσε στον Εθνικό Κήπο ο Δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος για την αποκατάσταση των υποδομών του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου στην ‘’καρδιά’’ της πόλης.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για τις λοιπές εργασίες στην πόλη, που υλοποιούνται σε αυτή τη συγκυρία- κάποια από τα οποία μάλιστα, έχουν προκαλέσει και ούκ ολίγες αντιδράσεις στους μαγαζάτορες που παραπονιούνται για καθυστερήσεις εν μέσω πλέον και της τουριστικής περιόδου:

Στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ στην Πανεπιστημίου, ο δήμαρχος κ. Κώστας Μπακογιάννης εξέφρασε προ ημερών την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους- αρχές του 2023 θα έχουν επίσης ολοκληρωθεί.

Για τα πολυσυζητημένα έργα στο Λυκαβηττό, αυτά είναι σε εξέλιξη, με τον κύκλο των υποδομών να ολοκληρώνεται και να μπαίνουν προχωρούν με τα μονοπάτια. Αντίστοιχα και στο Λόφο Στρέφη και την Ακαδημία Πλάτωνος μέσα στο καλοκαίρι αναμενεται να αρχίσουν εργασίες, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

Στον Εθνικό Κήπο που μετρά 186 χρόνια από την οριοθέτησή του,  το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει την πλήρη αναβάθμισή του στη  συνολική έκταση 154 στρεμμάτων.

  • «Με βάση τις αρχές της ανθεκτικότητας, ανακατασκευάστηκαν τα μονοπάτια και οι διάδρομοι. Για τον σκοπό αυτό, έγινε χρήση σταθεροποιημένου χωμάτινου δαπέδου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σημαντικές φθορές που είχαν εμφανιστεί από το χρόνο και τη διάβρωση.
  • Το σχέδιο εργασιών του Δήμου Αθηναίων, περιλαμβάνει επίσης, την αντικατάσταση του παλιού συστήματος άρδευσης του Κήπου με νέο, σύγχρονης τεχνολογίας».

Επισημαίνεται εδώ ότι το αρδευτικό σύστημα παρέμενε σχεδόν ίδιο από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν δημιουργήθηκε ο Εθνικός Κήπος.

Εξίσου σημαντική παρέμβαση είναι και η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά νέας τεχνολογίας. Οι χαρακτηριστικοί φανοστάτες του Κήπου διατηρήθηκαν, ενώ αντικαταστάθηκαν μόνο στα σημεία, όπου κρίθηκε απαραίτητο.

Με βάση τον σχεδιασμό, τις επόμενες εβδομάδες, οι υπηρεσίες του δήμου θα τοποθετήσουν σύγχρονα φωτιστικά σώματα, καθώς και ένα σύστημα σήμανσης με χρήση πινακίδων – χαρτών.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο εξασφαλίστηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ) και με την ολοκλήρωσή του ο Εθνικός Κήπος θα έχει πλέον αναβαθμιστεί σε όλη του την έκταση.

Το πρόγραμμα των εργασιών περιλαμβάνει την ανακαίνιση και αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων, τη συντήρηση των ιστορικών μαρμάρινων και πέτρινων στοιχείων, την ανακατασκευή της παιδικής χαράς, την αποκατάσταση της περίφραξης, την ανακατασκευή του συνόλου των διαδρόμων κίνησης των πεζών, την επισκευή-συντήρηση των λιμνών και της ξύλινης γέφυρας, αλλά και την κατασκευή νέας μεταλλικής περίφραξης στη ζωολογική συλλογή.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here