Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη γεωθερμία, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει διατάξεις και για το Κτηματολόγιο αυξάνει τις πιθανότητες να αποσταλούν ειδοποιήσεις πληρωμής για περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτησίες που αφορούν στο αναλογικό τέλος κτηματογράφησης για προγράμματα μετά το 2008.

Το αναλογικό τέλος αντιστοιχεί στο ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου εάν από αυτήν αφαιρεθεί το ποσό των 20.000 ευρώ (με «ταβάνι» τα 900 ευρώ), κάτι το οποίο σημαίνει ότι με αυτό δεν θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα με αντικειμενική αξία μικρότερη των 20.000 ευρώ.

Στο νέο νομοσχέδιο αναφέρεται το συγκεκριμένο τέλος, η είσπραξη του οποίου δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα, καθώς αναφέρεται πως «για την επεξεργασία των δηλώσεων και την καταχώριση των εγγραπτέων δικαιωμάτων στους τελικούς πίνακες κτηματογράφησης, καθώς επίσης και για τα δικαιώματα που έχουν περιληφθεί στα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, καταβάλλεται υπέρ του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο ανταποδοτικό τέλος κτηματογράφησης».

Το συγκεκριμένο τέλος αφορά σε παλαιές κτηματογραφήσεις και συγκεκριμένα σε προγράμματα από το 2008 και μετά, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε πληρωθεί το τέλος κτηματογράφησης των 35 ή 20 ευρώ ανά δικαίωμα, αλλά όχι το αναλογικό τέλος.

Αντιστοιχεί σε περίπου 1 εκατομμύριο ακίνητα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις πρωτεύουσες νομών.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπολογίζεται ότι η είσπραξή του θα επιφέρει αύξηση των εσόδων του φορέα, που εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης θα ανέλθουν στο ποσό των 5,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις μεταβίβασης, αγοραπωλησίας κ.λπ. σε ακίνητα με περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες, εκείνοι που δεν το έχουν δηλώσει θα κληθούν να το πράξουν έστω και εκ των υστέρων, πληρώνοντας το αντίστοιχο τέλος κτηματογράφησης των 35 ευρώ ή 20 ευρώ για βοηθητικούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εκπρόθεσμες δηλώσεις δεν επιβαρύνονται με πρόστιμα, τα οποία -ενώ προβλέπονται δεν έχουν επιβληθεί ακόμα, δεδομένου ότι δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις, κάτι που εκτιμάται ότι δύσκολα θα γίνει καθώς κάτι τέτοιο θα ανέκοπτε την προσέλευση των πολιτών, η οποία είναι ούτως ή άλλως μειωμένη ακόμα.

 

πλ. από ΤΑ ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here