Υπουργική Απόφαση, με την οποία διευκρινίζεται ο καταμερισμός του clawback στο νοσοκομειακό φάρμακο, εξέδωσε ο Β. Κικίλιας. Το έγγραφο διατηρεί τον επιμερισμό «90-10», ωστόσο πληροφορίες θέλουν την Αριστοτέλους να επανεξετάζει τα ποσοστά υπολογισμού για τα ποσά των αυτόματων επιστροφών, εν γένει.

Το μέτρο του clawback και η ανεξέλεγκτη πορεία του βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού της φαρμακευτικής αγοράς τα τελευταία χρόνια. Ιδίως λόγω της συνεχούς αναποτελεσματικότητας ελέγχου και περιορισμού του από πλευράς πολιτείας, που οδηγεί την υπέρβαση σε όλο και μεγαλύτερα ύψη. Η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι και η χειρότερη,  σε ότι αφορά το ύψος του clawback, καθώς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει περίπου το 1,3 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε, δε, πως οι προβλέψεις βάσει του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ θέλουν την υπέρβαση μόνο στο εξωνοσοκομειακό φάρμακο να ξεπερνά το 1,149 δισ. ευρώ. Αν και εκτιμάται ότι πρόκειται για λογιστικούς υπολογισμούς και μόνο η καταγραφή προκαλεί επιπλέον κύματα ανησυχίας. Οι φωνές για την άμεση λήψη μέτρων από εκπροσώπους της αγοράς όλο και αυξάνονται, κρούοντας κώδωνες κινδύνου. Μέχρι στιγμής, όμως, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει δηλώσει ανοικτά τι πρόκειται να αλλάξει. Πληροφορίες του Virus, όμως, θέλουν την Αριστοτέλους να ετοιμάζει αλλαγές στον υπολογισμό του clawback.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο εξετάζει να αλλάξει τον επιμερισμό του ποσού της υπέρβασης. Ειδικότερα, το «90-10», εξετάζεται να μετατραπεί σε «75-25», δηλαδή 75% να αφορά στο σύνολο της υπέρβασης και το 25% να αφορά στο μερίδιο ανάπτυξης του κάθε ΚΑΚ. Εν τω μεταξύ, όμως, ο Βασίλης Κικίλιας υπέγραψε απόφαση με την οποία διευκρινίζεται ότι προς το παρόν ο επιμερισμός του νοσοκομειακού clawback «90-10», μένει ως έχει για το 2019. Έτσι, η υπέρβαση επιμερίζεται κατά 90% βάσει του τελικού μεριδίου αγοράς κάθε εταιρείας και κατά 10% βάσει του μερίδιο ανάπτυξης κάθε ΚΑΚ, δηλαδή της θετικής διαφοράς σε επίπεδο 6μήνου, μεταξύ των καθαρών πωλήσεων της εταιρείας και των καθαρών πωλήσεων κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

 

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here