της Ελενας Ερμείδου

Θετικότεροι των παλαιότερων είναι για φέτος οι χρησμοί των μεγάλων Ευρωπαϊκών ασφαλιστικών για την αγορά. Ο έμπειρος Mario Greco CEO της Zurich εναποθέτει ελπίδες στο 2019, διαβλέποντας δυνάμεις ισορροπίας στην αγορά. Οι μειωμένες εισροές κεφαλαίων (capacity) δηλώνει από το World Economic Forum 2019  σε συνέντευξη του στο CNBC News εξισορροπήσουν τα κεφάλαια των ασφαλιστικών. O ίδιος από το Νταβός της Ελβετίας αναφερόμενος στην οικονομική νομισματική πολιτική υπογραμμίζει ότι η μέθοδος παροχής ρευστότητος από τους κεντρικούς τραπεζίτες επηρεάζουν τον τρόπο τιμολόγησης των ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς.

Αναφερόμενος στην πολιτική της ΕΚΤ τόνισε ότι δίχως αμφιβολία το QE δημιούργησε κεφάλαια σε αρκετές αγορές κεφαλαίων αλλά είναι αμφιλεγόμενο το αν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών εναλλακτικών κεφαλαίων καθώς πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες κεφαλαίων

Περαιτέρω τονίζει στην συνέντευξη του ότι το περασμένο έτος οι τιμές βρέθηκαν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της εισροής κεφαλαίων και της ρευστότητα στην αγορά. Συμπληρώνει ότι μετά τις καταστροφές του 2017, η αγορά ανέμενε διόρθωση προς τα πάνω ωστόσο αυτό δεν έγινε λόγω της προσφοράς κεφαλαίων και της ρευστότητας που υπήρχε στην αγορά.

Ο Μ. Greco εκτιμά ότι οι εισροές κεφαλαίων στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα θα επιδράσουν ανάλογα το 2019 στο κλάδο των (αντ)ασφαλειών και πιστεύει ότι τα τιμολόγια θα κινηθούν ανοδικά ανακτώντας τις ισορροπίες τους. Προσθέτει ότι οι καταστροφές του τετάρτου τριμήνου 2018 θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο κλάδο.

Τέλος σημειώνει ότι δεν ήταν τόσο το QE που έριξε τις τιμές όσο τα ILS κεφάλαια που χτύπησαν τα τιμολόγια μετά τις καταστροφές του 2018 ενώ συμπληρώνει ότι ακόμα και να κλείσει τις στρόφιγγες το QE, τα ILS δεν θα σταματήσουν να ρίχνουν κεφάλαια στην αγορά και αυτά τα κεφάλαια θα είναι πολύ περισσότερα από ότι η παραδοσιακή (αντ)ασφαλιστική αγορά θα ήθελε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here