Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα χορηγεί επίδομα ενοικίου για πάνω από 300.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με πληροφορίες. Είναι γεγονός ότι το θέμα για το επίδομα ενοικίου 2019 δεν είχε ξεκαθαρίσει εντελώς μέχρι την περασμένη Πέμπτη, οπότε και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με υπηρεσιακούς παράγοντες και την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου.
Το επίδομα ενοικίου ξεκινάει από την πρώτη του έτους, ωστόσο ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και δεν υπάρχει ακόμη η ηλεκτρονική εφαρμογή για να γίνουν οι αιτήσεις. Στους δικαιούχους συγκαταλέγονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οικογένειες που βρίσκονται στο ενοίκιο ή επιβαρύνονται με στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας και εξετάζεται να ενταχθούν και μέρος αυτών που έχουν καταναλωτικό δάνειο με υποθήκη πρώτης κατοικίας.
Από εκεί και πέρα, το επίδομα ενοικίου των 70 έως 210 ευρώ τον μήνα αναμένεται να λάβουν περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά. Το ποσό θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους.
Το ποσό του επιδόματος αναμένεται να είναι 70 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπα και θα λαμβάνει προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον μέλος σε πολυπρόσωπα νοικοκυριά. Ειδικά για μονογονεϊκή οικογένεια καθώς και για νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο, για το πρώτο ανήλικο μέλος του ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα. Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος με τη χρήση των κωδικών του Taxis.
Όπως το κοινωνικό μέρισμα
Οι αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα είναι αντίστοιχη με εκείνη για το κοινωνικό μέρισμα, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς του Taxisnet για να υποβάλουν την αίτηση και θα πληροφορούνται άμεσα αν δικαιούνται ή όχι την επιδότηση.
Η ειδική εφαρμογή θα ελέγχει τα στοιχεία του δανείου, με βάση τις δηλώσεις των προηγουμένων ετών, αλλά και της τράπεζας.
Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής.
Με την πάροδο δώδεκα μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος δύναται να υποβάλει εκ νέου αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.
Εισοδηματικό κριτήριο
Για τη χορήγηση του επιδόματος, το βασικό σενάριο έχει ως εξής:
– Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.
– Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 24.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
– Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 8.000 ευρώ.
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη: 12.000 ευρώ.
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 16.000 ευρώ.
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 20.000 ευρώ.
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 24.000 ευρώ.
Ακίνητη περιουσία
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
Ύψος καταθέσεων
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 24.000 ευρώ.
– Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 8.000 ευρώ.
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 12.000 ευρώ.
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη: 16.000 ευρώ.
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη: 20.000 ευρώ.
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω: 24.000 ευρώ.
Στεγαστικό επίδομα και “κουρέματα”
Την ίδια ώρα, η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας που συστήνεται από κυβέρνηση και τράπεζες έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του Πτωχευτικού Δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μετά την 1η Μαρτίου, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών, πέραν της συνέχισης της ισχύος του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσπίσει ένα στεγαστικό επίδομα ούτως ώστε οι αδύναμοι οικονομικά δανειολήπτες να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα ποσά που θα επιδικάσει το όποιο δικαστήριο. Ήδη, στον προϋπολογισμό του 2019 έχει συμπεριληφθεί ποσό της τάξης των 50 εκατ., ενώ ο στόχος είναι να υπάρχει ετήσιο κονδύλι της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ ούτως ώστε να ενισχύονται όσοι το έχουν ανάγκη.
Με βάση τα παραπάνω, το Δημόσιο θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα καταβολής του 1/3, για παράδειγμα, της μηνιαίας δόσης των στεγαστικών δανείων των πιο αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών.
Παράλληλα, οι τράπεζες θα «υποχρεωθούν» σε επιμηκύνσεις του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αλλά και «κουρέματα», είτε αφορούν τόκους είτε ενδεχομένως και το κεφάλαιο. Με βάση όλα τα παραπάνω, θα προστατεύεται εμμέσως η πρώτη κατοικία, ενώ τα πάντα σε σχέση με το νέο πλαίσιο θα έχουν αποφασιστεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Πηγή: left.gr