Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βάλει ανάχωμα στην πορεία εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού είναι αυστηρά. Ωστόσο, μολονότι, και δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Πέτσα, εκφράστηκε η άποψη ότι οι Έλληνες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια (σσ. η προσπάθεια των Ελλήνων να πειθαρχήσουν είναι συγκινητική..), το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται πως εξετάζει νέα αυστηρότερα μέτρα, ειδικά μετά τις εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την νέα παραλία της Θεσσαλονίκης με δεκάδες Θεσσαλονικείς να απολαμβάνουν τον περίπατό τους χθες – εικόνα που μόνο με κείνη πόλης που βρίσκεται σε καραντίνα δεν μπορεί να συγκριθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το επόμενο βήμα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η έξοδος των πολιτών να γίνεται για συγκεκριμένη ώρα και όχι όσο θέλει ο καθένας.
Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που στέλνουμε το γνωστό sms το οποίο μας επιτρέπει την έξοδο, θα έχουμε συγκεκριμένο χρόνο που θα μπορούμε να είμαστε έξω από το σπίτι. Η συγκεκριμένη σκέψη εξετάζεται να εφαρμοστεί όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα και θα συνεπάγεται την κατάργηση της γραπτής δήλωσης και την έξοδο μόνο με sms. To μέτρο αυτό θα περιορίσει και την έξοδο των πιο ηλικιωμένων που είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά το Μαξίμου.
Τη συγκεκριμένη πρόθεση φωτογράφισε μία αποστροφή, χθες, του Νίκου Χαρδαλιά, όταν είπε πως δεν μπορεί κάποιος να βγαίνει έξω για απεριόριστο χρόνο.
Εν τω μεταξύ έχει καταστεί πια σαφές πως το φετινό Πάσχα δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια. Το είπε, χθες, ευθέως ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Φέτος, «δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δεν θα ψήσουμε στις αυλές και δεν θα επισκεφθούμε τις εκκλησίες μας» είναι η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου που κρίθηκε απαραίτητη ώστε να προετοιμαστεί εγκαίρως η κοινή γνώμη για τη χρονική επέκταση της εντολής «Μένουμε σπίτι», τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν καθημερινά το πώς εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες, καθώς το θεωρούν το πιο κρίσιμο κομμάτι για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Παράλληλα, πολύ πιθανό πρέπει να θεωρείται ακόμα πως ίσως υπάρξει κλείσιμο των διοδίων για το ευρύ κοινό τις ημέρες του Πάσχα, ενώ στο τραπέζι υπάρχουν και άλλα μέτρα. Στο μικροσκόπιο βρίσκεται και ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών που αποτελεί ένα σημείο όπου παρατηρείται συνωστισμός.
Όπως συνωστισμός παρατηρήθηκε σήμερα το πρωί στα υποκαταστήματα των τραπεζών καθώς χθες πιστώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων του Απριλίου και οι περισσότεροι έσπευσαν να πάρουν τα χρήματα που χρειάζονται.
Μάλιστα, η πρόσφατη απαγόρευση συναλλαγών για ποσά μικρότερα των 400 ευρώ (1000 ευρώ για καταθέσεις) στα γκισέ αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση στα καταστήματα αυτόματης ανάληψης ή κατάθεσης χρημάτων.