Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου//Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

Χωρίς “έλεος” αρνητικών αποδόσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, κινήθηκε η εβδομάδα που διανύσαμε, με αποτέλεσμα τόσο η αξία του Ενεργητικού, όσο και οι “τσέπες των μεριδιούχων΄να πονέσουν, ο δε όγκος συναλλαγών να συνεχίζει στα ΄τάρταρα” και χωρίς να δίνει σαφή προσανατολισμό, ως προς ποιες επερχόμενες επενδυτικές κινήσεις θα λάβουν χώρα στην αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Οι επτά προηγούμενες ημέρες θύμισαν εποχές Lehman Brothers, παρά το γεγονός ότι, ήδη, οι μετοχικοί και ομολογιακοί τίτλοι προέρχονταν από μεγάλες πτώσεις τιμών. Οι  επιθετικές κινήσεις επιτοκιακών αυξήσεων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών ανά τον πλανήτη – η αύξηση από την Αμερικάνικη τράπεζα κατά 0,75%, την περασμένη Τετάρτη, τα “περιγράφει όλα”- για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος δείχνει να μην “πτοείται”, σε συνδυασμό με τόσα άλλα (γνωστά πλέον) χρηματοοικονομικά και γεωπολιτικά προβλήματα έχουν δημιουργήσει ασφυξία. 

Πράγματι, διανύουμε ένα έτος με πλήθος αρνητικών ζητημάτων, που με δυσκολία συναντούμε στη σύγχρονη ιστορία των αγορών. Συνιστούμε υπομονή – η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι στιγμής η ψυχραιμία των μεριδιούχων λειτουργεί σε μέγιστο βαθμό – και επιμένουμε σε αρχή σταδιακών τοποθετήσεων (εφόσον υπάρχει το ανάλογο απόθεμα του cash).  Επίσης, ίσως, είναι μία ευκαιρία ανακατανομής χαρτοφυλακίων μορφής γεωγραφικού χαρακτήρα, αλλά και ειδικότερα σε κλάδους με περίσσιο επενδυτικό μέλλον μακροπρόθεσμων αποδόσεων, οι οποίοι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες από την έναρξη της χρονιάς.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

Αναλυτικότερα, οι μέσες εβδομαδιαίες απώλειες της αγοράς των Α/Κ κυμάνθηκαν στο -4,29%. Καμία από τις 18 κατηγορίες δεν μπόρεσε να διασωθεί. Σε μέσες αρνητικές αποδόσεις ηγήθηκαν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -8,17% και -7,36%, αντιστοίχως. Εύλογο ήταν κάποια στιγμή να καταρρεύσουν οι αντιστάσεις της Ελληνικής αγοράς, της οποίας η εικόνα μέχρι πρότινος ήταν ιδανική – όσο μπορούμε να δανειστούμε αυτόν τον χαρακτηρισμό – έναντι των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -7,30%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -6,89% και τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -6,73%. Η έντονη πίεση στα ομόλογα του Ευρωνότου, οδήγησε σε νέα σημαντική μέση υποχώρηση καθαρών τιμών -3,64% τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας.

Θαμώνες παραμένουν οι μεριδιούχοι στα τεκταινόμενα, χωρίς να αποφασίζουν τι ακριβώς να πράξουν και προς ποια κατεύθυνση να κινηθούν. Οι περισσότερες κατηγορίες, για ακόμη μία εβδομάδα, κατέγραψαν όγκο συναλλαγών μερικών χιλιάδων €. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών έκλεισε με ανεπαίσθητη αρνητική αξία 2,617 εκατ. €. Οι υψηλότερες εκροές σημειώθηκαν στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 4,160 εκατ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 2,438 εκατ. €. Εισροές στα Μικτά Α/Κ αξίας 2,617 εκατ. € και στα Funds of Funds Μικτά 1,902 εκατ. €.

Τα παραπάνω δρώμενα οδήγησαν το Ενεργητικό σε βαριές απώλειες -4,17%. Σε απόλυτα νούμερα κεφαλαιοποίησης μεταφράζονται σε 443,342 εκατ. €.

Αποτέλεσμα ήταν, από την αρχή του έτους, η πτώση του Ενεργητικού να αγγίζει το -8,50% και να έχει χάσει, περίπου, ένα δις €. Η αισιοδοξία μας, που προϋπήρχε μέχρι την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (όταν οι ζημιές ήταν συγκρατημένες στα επίπεδα του -4,52%), για ανάκτηση των απώλειών στο β΄ εξάμηνο του έτους τείνει πλέον να εξαφανισθεί. Τέλος, η ψυχραιμία των μεριδιούχων διατηρεί το πρόσημο του ρυθμού μεριδίων θετικό κατά 0,50%, με άκρως ικανοποιητική αξία εισροών – σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν –  που ανέρχεται στα 142,913 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ  ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here