γράφει η “ξενοδόχος”

Ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό στήνεται στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, όπου απο το 2017 μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί κεφάλαια ύψους 30 εκατ. ευρώ από επιχειρηματίες που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην περιοχή.

Τα νούμερα ανέφερε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης με αφορμή την παρουσίαση της νέας πλατείας που δημιουργείται στη συμβολή των οδών Αιόλου, Βύσσης, Χρυσοσπηλιωτίσσης και Νικίου, στο πλαίσιο του προγράμματος για την πιλοτική αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου  (με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ΕΣΠΑ 2014-2020 στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Αθήνας και με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) σε μία περιοχή 110 στρεμμάτων συνολικά. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, τα έργα αναβάθμισης σε συνδυασμό και με την άνοδο του τουρισμού της Αθήνας έχουν φέρει επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ, με 24 νέες επιχειρήσεις στην περιοχή, επτά νέα ξενοδοχεία, ενώ ποσοστό 25% από τα ισόγεια καταστήματα που ήταν κενά λόγω και της κρίσης έχουν πλέον καινούριους ενοικιαστές, μειώνοντας το αρνητικό ισοζύγιο για την πόλη.

Όπως εκτιμούν οι επιτελείς του δήμου τα έργα αναβάθμισης στην περιοχή των 110 στρεμμάτων αναμένεται να ολοκληρωθούν προς το τέλος του 2019, το διάστημα Οκτωβρίου και περιλαμβάνουν πέραν των πεζοδρομήσεων, νέο οδοφωτισμό  (σ.σ. χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και εκτεταμένες παρεμβάσεις σε βασικές υποδομές μεταξύ των οποίων τα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης. Ακριβώς μάλιστα αυτή είναι και η δυσκολία του εγχειρήματος, όπου οι καθυστερήσεις ως  προς την ολοκλήρωση των έργων -κυρίως των πεζοδρομήσεων – οφείλονται στο γεγονός ότι υλοποιούνται παράλληλα και βασικές υποδομές στο αποχετευτικό δίκτυο, όπου δεν είχαν γίνει παρεμβάσεις από το …1932 αλλά και στο δίκτυο ύδρευσης, το οποίο χρονολογείται αντίστοιχα από το 1940.

Όσον αφορά τα κόστη, τα πιο «βαριά» έργα για τα δίκτυα  και τις πεζοδρομήσεις αντιστοιχούν σε κονδύλια ύψους 1,3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτούνται από το δήμο με ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ από την πλευρά του το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέτει ως αποκλειστική δωρεά συνολικά για την Αθήνα κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ. Ενα τμήμα της δωρεάς έχει χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, το κομμάτι του οδοφωτισμού εντός του τριγώνου αλλά και τη μελέτη για το νέο ΣΔΙΤ  που πρότεινε  ο δήμος της Αθήνας και εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή προ ημέρων, ύψους 43 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της Αθήνας με λάμπες LED. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here