Για στρατηγική rebranding του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Μιλώντας στο 17ο ετήσιο Συνέδριο του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου, ο καθ΄ ύλην αρμόδιος κυβερνητικός παράγων για θέματα τραπεζών και κεφαλαιαγοράς, δεσμεύτηκε πως η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Εάν, δε με απατά η μνήμη μου, είναι η πρώτη φορά, που ο κ. Ζαββός, ή οποιοσδήποτε άλλος κυβερνητικός παράγων, επιφορτισμένος με τα της οικονομίας αναφέρεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Επρεπε να περάσουν σχεδόν 6 μήνες διακυβέρνησης της κυβέρνησης, που έχει ως…σημαία την φιλελεύθερη οικονομία, την οικονομία της αγοράς για να…θυμηθεί πως στην Λεωφ. Αθηνών εδρεύει το ελληνικό χρηματιστήριο. Και αν από την προηγούμενη κυβέρνηση η χρηματιστηριακή κοινότητα δεν είχε και πολλές απαιτήσεις, από την παρούσα περίμενε πως- αν μη τι άλλο- θα προσδώσει στον χρηματιστηριακό θεσμό, στην κεφαλαιαγορά, την σημασία και τον ρόλο που αναλογούν.

Η κυβέρνηση, τώρα- μετά από σχεδόν 6 μήνες- μιλά για rebranding του χρηματιστηρίου αλλά δυστυχώς όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση του ΣΕΔ ούτε κάτι καινούργιο αλλά ούτε και κάτι ουσιαστικό άκουσαν.

Rebranding, επί της ουσίας θα αποτελούσαν α) οι ουσιαστικές ενέργειες για εμβάθυνση της αγοράς και εμπλουτισμό με νέες εισαγωγές,

β) η προσέλκυση εταιρειών “κραχτών” που μέσω αμκ εισαγωγής τους θα ενίσχυαν την επενδυτική πρακτική, γ) η δημιουργία πιο ευέλικτων πλαισίων για μεταφορά επιχειρήσεων, δ) η λειτουργία- επιτέλους- του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ε) η αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση των εισηγμένων σε δείκτες, ΣΜΕ, σύνθετα προιόντα (δεν νοείται 4 τραπεζικές μετοχές να βαραίνουν  πάνω από 20% στην διακύμανση των δεικτών, ζ) η θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση παικτών, traders κ.λ.π (στο προηγούμενο XW εστιάσαμε στην πρόταση του προέδρου του ΣΜΕΧΑ, Σπύρου Κυρίτση, για τη μείωση του κόστους συναλλαγών των market mnakers…

Θα μπορούσα να απαριθμήσω πληθώρα ενεργειών- απλές οι περισσότερες- πρωτοβουλιών της ΕΧΑΕ, της Κεφαλαιαγοράς κυρίως όμως του καθ’  ύλην αρμόδιου οικονομικού επιτελείου προκειμένου να αναβαθμιστεί, ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, το ΧΑ και να λειτουργήσει ως ένας από τους κύριους μηχανισμούς/φορείς τροφοδότες του επιχειρείν, της επενδυτικής ιδέας.

Και, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, πρωτοβουλίες τέτοιες δεν βλέπω.

Για να κλείσω, επαναλαμβάνοντας, πως έπρεπε να περάσουν 6 μήνες, για να γίνει αναφορά στο Χρηματιστήριο.

Εν πάσει περιπτώσει, με τη νέα χρονιάθα έχουμε πολλά να πούμε και περισσότερα που πρέπει να γίνουν για να ξανά αποκτήσει το ΧΑ τον ουσιαστικό ρόλο, που του πρέπει.

Καλές Γιορτές, με ευχές για υγεία και παραγωγική εργασία

 

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, , 23/12/2019