Έπρεπε να περάσουν 3,5 και πλέον χρόνια για να γίνει η πρώτη –απευθείας– εισαγωγή εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Γεγονός που από μόνο του θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει, εδώ και καιρό, τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές, οι οποίες όφειλαν να έχουν εξεύρει λύσεις, βάζοντας «φρένο» στην απίσχναση της κεφαλαιαγοράς, με συνέπεια να έχει «αδυνατίσει» απελπιστικά ένας θεσμός-«αιμοδότης» της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Ήταν 31 Ιουλίου 2017 όταν έκανε πρεμιέρα στην Κύρια Αγορά η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ, με τον πρόεδρό της, Θεόδωρο Φέσσα, να αναφέρεται στις προοπτικές της εταιρείας.

Την 26η Ιανουαρίου ήταν η πρώτη της Interlife Ασφαλιστικής, με τον δημιουργό και επικεφαλής της, Γιάννη Βοτσαρίδη, να εστιάζει και στη σημασία της διπλής διαπραγμάτευσης σε Αθήνα και Λευκωσία (εισηγμένη στο ΧΑΚ το 2012).

Ευχή και προσδοκία των ανθρώπων της αγοράς στα επόμενα 3,5 χρόνια που θα ακολουθήσουν είναι να ξαναγίνει τάση η είσοδος στο χρηματιστήριο και να αξιοποιηθούν οι πολλαπλές χρηματοδοτικές/επενδυτικές δυνατότητες που θα πρέπει να παρέχει στην επιχειρηματικότητα.

«Εχθρός» τα χαμηλά επιτόκια

 Η θεαματική μείωση του κόστους χρήματος είναι ένας εύλογος αποτρεπτικός λόγος για να μην πάει σε δημόσια εγγραφή ένας επιχειρηματίας, πλην όμως πλειάδα εταιρειών με αποτίμηση 50-200 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να αντλήσουν επενδυτικό χρήμα με πολύ καλούς όρους. Και σε αυτήν την κατηγορία εταιρειών έχουν στραφεί εξειδικευμένες χρηματιστηριακές, ΑΧΕΠΕΥ με εμπειρία/γνώση σε αναδοχές, εκδόσεις ομολόγων κ.ά.

Η ουσία είναι πως, εδώ και έναν χρόνο, ευρύτερες δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, της κεφαλαιαγοράς, έχουν ενωθεί σε μια κοινή προσπάθεια να καταστήσουν ελκυστικότερο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αρωγός είναι και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, αδιάλειπτη και ενεργότατη είναι επίσης η πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Ζαββού. Παράλληλες οι πρωτοβουλίες και της «ομάδας Πισσαρίδη», και μένει όλα αυτά να μετουσιωθούν σε πράξεις.

Δηλαδή στη διαμόρφωση ενός πλέγματος κριτηρίων, προϋποθέσεων, κυρίως δε κινήτρων (και δη φορολογικού χαρακτήρα), όπως σημείωσε, ο Σπύρος Κυρίτσης (*), πρόεδρος των χρηματιστών/ΣΜΕΧΑ. Κινήτρων που θα αφορούν τόσο τις εισηγμένες (για να έχουν λόγο να παραμείνουν εντός παιδιάς) όσο (κυρίως) τις εκτός, προς τις οποίες θα πρέπει να δίνονται συνδυαστικά περίοδος για υλοποίηση επενδύσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, υλικοτεχνική συνδρομή, δυνατότητα προβολής τους σε ημερίδες, κλαδικές παρουσιάσεις, εκπτώσεις για ενίσχυση των εξαγωγών.

Αυτά θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα και να αρχίσουν να υλοποιούνται σε χρόνο “dt” προκειμένου να αξιοποιηθεί η θετική συγκυρία (με τη θέση της ελληνικής αγοράς να αναβαθμίζεται έτι περαιτέρω με τη θεαματική έκδοση του δεκαετούς ομολόγου).

(*) Με την παρέμβασή του στα «Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2020»

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 02/02/2021