Για μια ακόμα φορά ο νέος υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε πως το θέμα της ΔΕΗ βρίσκεται στο ψηλότερο σκαλί της ατζέντας του υπουργείου. Από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του economist, ο ΥΠΕΝ επιβεβαίωσε τους κύριους άξονες της ελληνικής ενεργειακής διπλωματίας.

Θέλοντας να στείλει μήνυμα προς το εξωτερικό τόνισε την ανάγκη επένδυσης της κυβέρνησης στη συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες ο κ. Χατζηδάκης θα βρεθεί στο Κάιρο προκειμένου να βρεθεί στο East Med Gas Forum, στο οποίο θα παραστεί και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας με τον οποίο και θα έχει συνάντηση. Στο ίδιο forum θα παραστούν οι υπουργοί  Ενέργειας και εκπρόσωποι της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Παλαιστινιακής Αρχής, και της Ιταλίας και της Ελλάδας. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι η γεωστρατηγική και οικονομική ενίσχυση της θέσης της χώρας με άξονα την ενέργεια και τις επενδύσεις στον τομέα.

Οι στόχοι της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στον τομέα της ενέργειας είναι:

  • Βελτιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας
  • Δρομολόγηση έργων όπως το FSRU αλλά και η υπόγεια αποθήκη αερίου της Καβάλας.
  • ολοκλήρωση των αγωγών TAP, IGB την προώθηση του IGI Poseidon και του East Med. επανεδραίωση ενεργειακής συνεργασίας με παραδοσιακούς ενεργειακούς μας εισαγωγείς τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
  • διεύρυνση του ρόλου των ΑΠΕ αλλά και
  • ο τερματισμός της ηλεκτρικής απομόνωσης των νησιών: στήριξη διασυνδέσεων Κρήτη 1 και Κρήτη 2 και
  • άνοιγμα συζήτησης με τον υπουργό ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη για σχεδιασμό σύνδεσης Ελλάδας Κύπρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here