Η Ελλάδα αναμένεται να είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, την περίοδο 2021-2023, στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα: «Το μέλλον της βιώσιμης χρηματοδότησης», που διοργανώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι παρά τις διεθνείς συγκυρίες, η ελληνική οικονομία δεν έπαυσε να αναπτύσσεται δυναμικά (άνοδος του ΑΕΠ 7% στο α΄3μηνο) και να κατατάσσεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης. Δεν έπαυσε να αναβαθμίζεται και μετά από 12 αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, είμαστε λίγο πριν την κατάκτηση του στόχου απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος, με τελευταίο την έξοδο της Ελλάδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, μετά από 12 έτη, και την είσοδό της στην κανονικότητα.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει σημαντικές δράσεις για νέο μοντέλο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης και ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάπτυξης θα κατευθυνθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Επανέλαβε ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η έκδοση “πράσινου” ομολόγου, εντός του 2022.
«Ο αναπροσανατολισμός των ιδιωτικών κεφαλαίων σε πιο βιώσιμες επενδύσεις προϋποθέτει επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και θέσπιση ενός σύγχρονου πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι τα “κόκκινα” δάνεια έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ οι καταθέσεις είναι στο υψηλότερο σημείο από το 2010.
Τέλος, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Το μέλλον της βιώσιμης χρηματοδότησης» και οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε διεθνείς και ευρωπαϊκές πολιτικές, κανονισμούς και προοπτικές για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.
Το κεφάλαιο επένδυσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που απειλούν τον κόσμο μας σήμερα. Στις προκλήσεις αυτές περιλαμβάνονται περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και εταιρικής διακυβέρνησης παράγοντες (ESG) – όπως η κλιματική αλλαγή – που μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο.