Σε ό,τι αφορά την άποψη για καθυστερημένη αντίδραση, που έχει καταλογιστεί από ορισμένες πλευρές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε ό,τι αφορά τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την υπόθεση της Follie-Follie, και ερωτηθείς αν σήμερα θα έπραττε κάτι διαφορετικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Γκότσης απάντησε:

«Κάναμε τα πάντα και με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε. (…) Ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή, μόλις είδαμε τη ραγδαία πτώση της μετοχής, και έχουμε καταγράψει πάρα, πάρα πολλές ενέργειες και αποφάσεις. Στείλαμε τρεις φορές την εταιρεία στη Δικαιοσύνη, δεν έχει ξανασυμβεί αυτό.

Φτάσαμε σε συμπεράσματα για συναλλαγές εκτός Ευρώπης, στην Ασία οι περισσότερες, (…) όπου εκεί καταλήξαμε και σε χειραγώγηση. Επιβάλλαμε το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ στην Ελλάδα, για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα βέβαια. ‘Ομως, ακόμη δεν είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της Alvarez (& Marsal).

Εμείς δηλαδή, δύο μήνες πριν, είχαμε καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα, ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα για παράδειγμα, που κατέληξε μετά η Alvarez.

Με βάση αυτά είχαμε προχωρήσει στην πoινή για χειραγώγηση και στην αποστολή στον Εισαγγελέα. Κανένας σοβαρός αναλυτής δεν μας έχει καταλογίσει ευθύνες ότι καθυστερήσαμε ή κάναμε κάπου λάθος. Απέχουμε πραγματικά από σκοπιμότητες ή σχολιασμούς άλλου είδους, που δεν έχουν καμία σχέση με υπόθεση και τα πραγματικά δεδομένα».

Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ορθότερη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εποπτεία των εταιρειών, ο κ.Γκότσης τόνισε: «Εκείνο που μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα είναι ότι βελτίωση μπορεί πάντα να υπάρξει στην εποπτεία.

Το να μπορεί κάποιος να προλάβει όλες τις παράνομες δραστηριότητες, δεν είναι δυνατόν, ούτε μπορεί να ελέγξει κάποιος την αγορά στο σύνολό της, καμία εποπτική αρχή στον κόσμο δεν ελέγχει την αγορά προληπτικά στο σύνολό της και συνεπώς και εμείς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, ειδικά με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτουμε. Σαφώς μια βελτίωση θα μπορούσε να υπάρξει σε κάποιους τομείς».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πρόσθεσε ότι εκείνο που έχει μεγάλη σημασία, είναι όταν στοιχειοθετείται μια παράβαση, ο πέλεκυς να πέφτει πάρα πολύ σκληρός, ώστε αυτό να αποτελεί και μια αποτρεπτική δύναμη για επίδοξους μιμητές τέτοιων παράνομων συμπεριφορών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here