Τον διπλασιασμό των αυτεπάγγελτων ελέγχων της φέτος, σε σχέση με πέρυσι, έχει ως στόχο η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της, Ιωάννης Λιανός, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε πως υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία ενός γραφείου της Αρχής στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ.Λιανός, που μαζί με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Κατερίνα Μπενετάτου, επισκέφτηκαν το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), συμμετείχε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, όπου επισήμανε ακόμα, ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε πως την τρέχουσα χρονική περίοδο, η πρόοδος της τεχνολογίας δημιουργεί νέες μεγάλες προκλήσεις στο πεδίο του ανταγωνισμού, καθώς η οικονομία γίνεται άυλη κι αναπτύσσονται το online κομμάτι των πωλήσεων, το Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) και οι “έξυπνες” συσκευές.

Οι αλλαγές αυτές, κατά τον ίδιο, δημιουργούν κενά στην υπάρχουσα αντίληψη περί δικαίου ανταγωνισμού και -στο πλαίσιο αυτό- η Επιτροπή θα αξιοποιήσει νέα εργαλεία, όπως κλαδικές μελέτες, προκειμένου να έχει επικαιροποιημένα δεδομένα και να συμβάλει στο να αποφευχθούν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα χρησιμοποιήσει επίσης τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data), προκειμένου να καταστήσει ευχερέστερη τη χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκανε λόγο και για ανάπτυξη κουλτούρας αξιολόγησης ex post των αποφάσεων της Αρχής, αλλά και για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος συνεργασιών με άλλους θεσμούς. Με ένα ανάλογο οικοσύστημα θα προωθηθεί πιο αποτελεσματικά η κουλτούρα ανταγωνισμού και η πρόληψη αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here