του Ιωάννη Ρουκά

Σημαντική προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Οικονομικού Επιτελείου, αποτελεί η λύση στο πρόβλημα των Κόκκινων Δανείων.

Είναι προϋπόθεση για την πολυπόθητη ανάπτυξη της Χώρας. Σημειώνεται ότι σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία στις οποίες οι τράπεζες αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η υιοθέτηση συστημικών λύσεων, συνέβαλε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους με αποτέλεσμα το ποσοστό των κόκκινων δανείων να κυμαίνεται πλέον σε μονοψήφιο νούμερο.

Στο μεταξύ το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της μείωσής τους, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία (Andrea Enria).

Εξάλλου, σε συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον Πρωθυπουργό Κυριακο Μητσοτάκη, παρουσία και του κυρίου Σταικουρα, όπου συζητήθηκαν και άλλα θέματα της Οικινομιας, αναφέρθηκε κατά την έξοδο του κυρίου Στουρνάρα από τη συνάντηση ότι υπάρχουν δυο λύσεις στο τραπέζι, όπου έχουν κατατεθεί και στους Θεσμούς, για συζήτηση. Σε κάθε περιτπωση, έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ότι τα κόκκινα δάνεια είναι ένα θέμα που κρατάει «κάτω» τις υγιείς δυνάμεις της Ελληνικής Οικονομίας.

Είναι η ικανή και αναγκαία συνθηκη για να μπορέσει το Τραπεζικό Σύστημα να χρηματοδοτήσει ξανά, τις ελληνικές επιχειρήσεις με λογικό κόστος χρήματος, κάτι που θα τις επιτρέψει να ανταγωνιστούν επάξια τις ξένες ανταγωνίστριες τους.

Μετά από χρόνια Κρίσης, ειδικά μετά την Κυβερνητική αλλαγή, με μια Κυβέρνηση τόσο θετική απέναντι στην Ιδιωτική Πρωτοβουλία, που ακόμα καλά καλά δεν ανέλαβε, εχει δείξει τις προθέσεις της για μείωση φορολογίας, εισφορών και λοιπών επιβαρύνσεων που ρούφηξαν στην κυριολεξία κάθε ίχνος ρευστότητας από την Αγορά τα προηγούμενα χρόνια, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, είναι και απο τα τελευταία εμπόδια, για να απελευθερωθεί το ελατήριο που συμπιέζεται εδώ και καιρό.

Σε ότι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά, ο Πρωθυπουργός, έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη των επιχειρήσεων και στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κακής συμφωνίας των Πρεσπών, με στήριξη επενδύσεων, εγχώριων και εισερχομένων.

Μέσα από τις δομές της Κυβέρνησης, όπως έχει ήδη διαφανεί από τις πρώτες κινήσεις της, είναι απαραίτητο να έχουν οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές ένα μέσο επικοινωνιας, για τα αιτήματα τους, έτσι ώστε να βρίσκουν γρήγορα δρόμους υλοποίησης των σχεδίων τους, με αυστηρή πάντα τήρηση της νομιμότητας και σεβασμό στο περιβάλλον και στους εργαζόμενους. Αυτό το μέσο επικοινωνιας θα πρέπει να έχει άμεση επαφή με την Κεντρική Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία για την υλοποίηση των επενδύσεων των ενδιαφερομένων.

Ειδικά στην Περιφερεια, σε όλο το Βορειοελλαδικό Τόξο, μια τέτοια δομή επικοινωνίας θα οφελήσει σε χρόνο και κόστος ώστε οι επενδύσεις να προχωράνε. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις πρώτες του δηλώσεις, δεν πρέπει να χαμένο ούτε λεπτό.

{Ο κ. Ιωαννης Γ. Ρουκάς είναι Οικονομολόγος Προεδρος Ομαδος Διοίκησης Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης ΕΕΔΕ – Μακεδονίας}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here