Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Κάθε κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες και όσον αφορά τον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό καθώς οι επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο κατάλαβαν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι κάτι που μπορούν να αναβάλλουν αλλά θα πρέπει να το κάνουν άμεσα. Αυτό δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για όσους ασχολούνται με την πληροφορική και τις επικοινωνίες.

Ποιοι είναι οι τομείς που αναμένεται να δούμε τις περισσότερες ευκαιρίες κατά την επόμενη μέρα της επιστροφής στην κανονικότητας;

  • Καταρχάς, είναι αυτός των φορητών υπολογιστών. Υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής θυγατρικής μεγάλου κατασκευαστή μου έλεγε πριν από 2 χρόνια ότι ένα ζήτημα που είχε η κατηγορία των υπολογιστών ήταν ότι «το laptop δεν ήταν πλέον sexy» υπό την έννοια ότι η ενασχόληση τόσο των media όσον και των φανατικών των gadgets είχε περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό πλέον δεν ισχύει.

Ο κορωνοϊός επανέφερε στο προσκήνιο τον φορητό υπολογιστή. Πολύ απλά γιατί κατά τη διάρκεια της καραντίνας έγινε κατανοητό ότι χωρίς έναν καλό φορητό υπολογιστή δεν μπορείς να λειτουργήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Viber, η οποία είχε αποφασίσει να σταματήσει να ασχολείται με την εφαρμογή για υπολογιστές, άλλαξε πλέον άποψη και στρατηγική καθώς είδε τους χρήστες της να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας το desktop app!

  • Τα smartphones έχουν εξελιχθεί πολύ αλλά σε αρκετές περιπτώσεις το laptop είναι μία περισσότερο παραγωγική συσκευή. Η μεγαλύτερη οθόνη και το πληκτρολόγιο είναι σημαντικοί παράγοντες και αυτό το κατάλαβαν πολλοί εργαζόμενοι και δεν είναι διόλου τυχαία η εντυπωσιακή αύξηση στις πωλήσεις υπολογιστών που υπήρξε το τελευταίο δίμηνο και θα συνεχιστεί.

Πέραν των φορητών υπολογιστών, μία άλλη κατηγορία που θα παρουσιάσει μεγάλη άνοδο είναι αυτή των υπηρεσιών.

Οι επιχειρήσεις κατάλαβαν μέσα στην κρίση ότι το σημαντικότερο κλειδί για την επιβίωση τους είναι το σωστό λογισμικό και οι κατάλληλες υπηρεσίες με εκείνες που σχετίζονται με το cloud να είναι αυτές που έχουν τις μεγαλύτερες προοπτικές.

Το hardware δεν είναι πλέον πρώτη προτεραιότητα, τα περιθώρια κέρδους εκεί έχουν πέσει, οπότε το βάρος θα πέφτει όλο και περισσότερο στο λογισμικό, τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες. Και οι εταιρείες που δεν θα το καταλάβουν αυτό θα βρεθούν προ απροόπτου. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει αρκετά τους επόμενους μήνες.