Ημέρες Μαρτίου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς σήμερα λήγει η σχετική διορία συμμετοχής ιδιωτών ιατρών στις προσπάθειες κατά της πανδημίας, καθώς αν δεν βρεθεί ο πολυπόθητος αριθμός συμμετεχόντων θα προχωρήσει η σχετική επίταξη υπηρεσιών από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.
“Αγκάθι” σε όλη αυτή την υπόθεση αποτελεί το πρόβλημα αστικής ευθύνης για τους ιδιώτες ιατρούς. Αυτό ανέδειξε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητώντας ακαταδίωκτο για όσους συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΕΣΥ.
Ο ΠΙΣ τάχθηκε κατά της επίταξης υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο εκφράστηκε από την πλευρά του προεδρείου η πεποίθηση ότι θα εξευρεθούν γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες στην περίπτωση που επιλυθεί το πρόβλημα της αστικής ευθύνης
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εδώ και καιρό έχει αποστείλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτεινόμενη διάταξη με την οποία θα προστατεύονται οι γιατροί που θα εργασθούν εν μέσω πανδημίας στο ΕΣΥ.
Η σχετική διάταξη
«Ανεξάρτητα από τυχόν αντίθετη διάταξη οποιουδήποτε άλλου νόμου, οι ιατροί και οι μονάδες υγειονομικής περίθαλψης στις οποίες αυτοί ασκούν το λειτούργημα τους απαλλάσσονται από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για τυχόν ιατρικά σφάλματα που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών της πανδημίας του COVID-19, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι:
(i) οι πράξεις ή παραλείψεις τους αφορούν την περίθαλψη ασθενούς από COVID-19,
(ii) οι πράξεις ή παραλείψεις τους δεν αντίκεινται στα εφαρμοστέα στην Ελληνική Επικράτεια μέτρα για την διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19,
(iii) οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης παρέχονται καλόπιστα και οι τυχόν ζημίες από πράξεις ή παραλείψεις δεν οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο ευθύνης τους κατά την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε πάσχοντες από COVID-19 κρίνεται πραγματικά βάσει των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας».
Τι προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης στους γιατρούς
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες ασθενείς, συγγενείς αυτών κλπ στρέφονται κατά ιατρών για μια σειρά από λόγους. Διάφορα είναι τα παραδείγματα κατά καιρούς με δικαστικές διαμάχες και διεκδικήσεις συγγενών θανόντων ή για άλλες σοβαρές περιπτώσεις ασθενών μετά από πιθανά λάθη και ιατρικές παραλείψεις.
Για αυτά και άλλα σύνθετα ζητήματα για την επαγγελματική ευθύνης ενός ιατρού η ασφαλιστική αγορά προσφέρει λύσεις με διάφορα προγράμματα και καλύψεις.
Για παράδειγμα, υπάρχουν καλύψεις με ιδιαίτερα διευρυμένα όρια για ιατρούς των περισσότερων ειδικοτήτων συμπεριλαμβανομένων μαιευτήρων, αναισθησιολόγων, γαστρεντερολόγων, ακτινολόγων, οδοντιάτρων και ορθοδοντικών ή και χειρουργών.
Στα ειδικά – αλλά πολύ χρήσιμα – αυτά ασφαλιστικά συμβόλαια καλύπτονται οι ευθύνες του ιατρού για σωματικές βλάβες σε τρίτους ή θάνατο από αμέλεια, ιατρικό λάθος, ή άλλες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την διάρκεια της νόμιμης άσκησης των καθηκόντων του και στο πλαίσιο της ειδικότητας του. Περαιτέρω μια κάλυψη μπορεί να επεκταθεί και στις περιπτώσεις άμεσης ανάγκης κατά τις οποίες ο ιατρός καλείται να παράσχει πρώτες βοήθειες, πέραν της ειδικότητας του.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για ποινική νομική προστασία του ιατρού (δικηγορικές αμοιβές, δαπάνες κλπ) σε υποθέσεις που οδηγούνται στα δικαστήρια ή άλλες καλύψεις ακόμη όπως η αστική ευθύνη λειτουργίας ενός ιατρείου.
Γενικότερα, η ασφάλιση της αστικής ευθύνης του ιατρού, εκτός από τα οφέλη που συνεπάγεται για τον ιατρό, δεδομένου ότι η ασφαλιστική εταιρία καταβάλλει αντ’ αυτού το ποσό της αποζημίωσης, μπορεί να θεωρηθεί ότι λειτουργεί και υπέρ του ασθενή, εξασφαλίζοντας τον πρακτικά.