Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης βρίσκεται και επίσημα πλέον η ΛΑΡΚΟ, σε μια ύστατη προσπάθεια να συνεχίσει απρόκσοπτα τη λειτουργία της, έπειτα και από την έκδοση της δικαστικής απόφασης από το Εφετείο.
Βάσει των προβλεπόμενων, η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ θα συνεχιστεί, διατηρώντας παράλληλα όλες τις συμβάσεις, πλην εκείνων που θα καταγγελθούν από τον διαχειριστή – και μόνο για σημαντική και τεκμηριωμένη αιτία.
Τη διοίκηση θα έχει ο διαχειριστής, ο οποίος θα φροντίσει για την εύρυθμη λειτουργία της ενώ θα την εκπροσωπεί έναντι τρίτων.
Όπως είχε γράψει το Banks.com.gr στο σχέδιο εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ περιλαμβάνει:
Το σχέδιο είναι απλό γι’ αυτό ίσως πετύχει:
- Η ΛΑΡΚΟ μπαίνει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
- Το Κράτος θα της χορηγήσει ρευστότητα για να καλύψει τις άμεσες λειτουργικές της ανάγκες.
- Ο Ειδικός Διαχειριστής αναλαμβάνει να μειώσει αμέσως το μισθολογικό κόστος που σήμερα -για τους 1.195 εργαζόμενους- ανέρχεται σε 52 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο, ποσό που ξεπερνά το 30% του τζίρου που πραγματοποιεί η βιομηχανία. Η εντολή του Υπουργού προς τον Εκκαθαριστή είναι να μειώσει τις αποδοχές μόνον των υψηλόμισθων και είναι –δυστυχώς- πολλοί οι εργαζόμενοι της ζημιογόνου βιομηχανίας που αμείβονται με ποσά υψηλότερα των 3.000 Ευρώ το μήνα.
- Η ΛΑΡΚΟ θα «σπάσει» σε δύο κομμάτια. Το εργοστάσιο της Λάρυμνας θα πουληθεί ξεχωριστά από τα ορυχεία της Καστοριάς και της Εύβοιας για να βρεθούν ευκολότερα και –κυρίως- συντομότερα επενδυτές που θα βάλουν τα λεφτά τους στο μέλλον της βιομηχανίας.
- Ειδικά για το εργοστάσιο της Λάρυμνας, θα υπάρξει ειδική διαδικασία διευθέτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με το Δημόσιο με παράλληλη «τακτοποίηση» δηλαδή ανάκτηση, των παράνομων κρατικών επιδοτήσεων.