Οι επιχειρήσεις που θα πληγούν από το νέο πακέτο μέτρων περιορισμού της οικονομικής και -κυρίως- κοινωνικής δραστηριότητας για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού, θα στηριχτούν με ένα πλέγμα οικονομικών παρεμβάσεων αρχικού προϋπολογισμού 1 δισ Ευρώ.

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού αποδεικνύεται σφοδρότερο και οδηγεί σε τοπικά lockdown, αλλά και σε περιορισμούς της λειτουργίας επιχειρήσεων που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το ‘‘κόκκινο’’.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα με τους περιορισμούς στην κοινωνική ζωή θα εξαγγείλει και πακέτο οικονομικών μέτρων αρχικού προϋπολογισμού 1 δισ Ευρώ το οποίο θα προστεθεί στα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται.

Το ποσό θα αυξηθεί περαιτέρω αν η εξέλιξη της πανδημίας οδηγήσει και σε νέα lockdown και κυρίως εάν μπει στο ‘‘κόκκινο’’ η Αττική.

Το νέο πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει:

  • Επέκταση του θεσμού “Επιστρεπτέας Προκαταβολής” με την 4η φάση της, η οποία θα τρέξει μέσα στα Χριστούγεννα. Σ’ αυτή τη φάση  ο λήπτης θα επιστρέφει μόνο το 50% του ποσού που θα λάβει.
  • Θα ακολουθήσει 5ος κύκλος κρατικών δανείων με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής στις αρχές του 2021.
  • Επεκτείνονται οι αναστολές πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων πέραν του Δεκεμβρίου.
  • Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  • Επεκτείνονται οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, με την καταβολή ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ τον μήνα.

Τα νέα μέτρα θα επιβαρύνουν περαιτέρω το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2020, ενώ ταυτόχρονα, λόγω των δραματικών υγειονομικών εξελίξεων, αναθεωρείται το ποσοστό της ύφεσης από -8,2% στο επίπεδο το -9% για το 2020.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here