Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι διεθνείς τιμές των τροφίμων, με τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά να σημειώνουν μεγάλες αυξήσεις, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην ουκρανία, που είχε ως συνέπεια την άνοδο του πληθωρισμού.
Ο δείκτης τιμών που καταρτίζει ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) μειώθηκε λιγότερο από 1% τον Απρίλιο.
«Είναι πράγματι μία ελάχιστη μείωση», δήλωσε οικονομολόγος του FAO, προσθέτοντας: «Οι τιμές παραμένουν ξεκάθαρα πολύ υψηλές και αποτελούν πηγή ανησυχίας, ιδιαίτερα για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος που είναι ελλειμματικές σε τρόφιμα.
Όπως καταδεικνύει ο FAO, μειώσεις καταγράφηκαν για είδη όπως τα φυτικά έλαια και τα δημητριακά, ωστόσο αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι τιμές του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ο δείκτης τιμών εκτινάχθηκε 13% τον Μάρτιο, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης που έχει σημειωθεί ποτέ, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεπερνώντας τα επίπεδα της περιόδου 2008-2011 που είχαν συμβάλει σε παγκόσμιες διατροφικές κρίσεις.
Οι υψηλές δε τιμές των λιπασμάτων και οι ανησυχίες για τον καιρό εντείνουν την απειλή για τις παγκόσμιες προμήθειες και την κρίση πείνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εδώδιμων ελαίων περιόρισε πρόσφατα τις εξαγωγές, ενώ περιορισμούς στις εξαγωγές δημητριακών έχουν επιβάλει χώρες, όπως η Σερβία και το Καζακστάν.
Με πληροφορίες από το Bloomberg