γράφει ο Ιωάννης Ρουκάς
Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω, μια από τις πολύ ενδιαφέρουσες τηλε – εκδηλώσεις του ΙΟΒΕ, με θέμα την χρηματοδότηση, το ιδιωτικό χρέος που έχει πάρει την ανηφόρα πάλι αλλά και την επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Εκεί λοιπόν, άκουσα έναν από τους Προέδρους συστημικής Τράπεζας, να αναφέρεται στη πρόθεση της τράπεζας του να ξεκινήσει την επικοινωνία με πελάτες της, για την επανεκκίνηση μεν, αλλά των πληρωμών των δανείων που ήταν σε αναστολή λόγω της Πανδημίας έως 31 Δεκεμβρίου 2020.
Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω:
- Έχει τελειώσει η Πανδημία;
- Έχει επανέλθει σε κανονική λειτουργία το σύνολο της Οικονομίας;
- Έχει εμβολιαστεί το πολυπόθητο και απαιτούμενο τουλάχιστον 50% του πληθυσμού;
- Έχει πάψει το Δημόσιο να έχει σε αναστολή τις πληρωμές των Πολιτών για τις υποχρεώσεις τους;
- Θα ξεκινήσει από τις αρχές του Έτους η λειτουργία του νέου Πτωχευτικού Νόμου;
- Έχουν ξεκινήσει να έρχονται οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης στη Χώρα μας;
- Έχουν αρχίσει να πληρώνονται κανονικά οι εργαζόμενοι πέρα από τους Δημόσιους Υπαλλήλους και τους Συνταξιούχους;
Και τέλος πάντων δεν διάβασε τον Προϋπολογισμό που ακόμα «δεν στέγνωσε το μελάνι» της ψήφισης του;
Βεβαίως, η κουλτούρα πληρωμών, είναι κάτι που πρέπει να επανέλθει σε όλους όσους είναι σε αναστολή πληρωμών των υποχρεώσεων τους λόγω Πανδημίας.
Αλλά εάν νομίζει ο συγκεκριμένος ότι π.χ. η Επιστρεπτέα 5, 6 ή όσες χρειαστούν ακόμα για να στηρίξει το οικοδόμημα που με τόσο κόπο το Οικονομικό Επιτελείο και η Κυβέρνηση έχουν κρατήσει όρθιο, θα «ξοδευτεί» σε πληρωμές δόσεις δανείων, επιχειρήσεων μάλιστα που είναι σε αναστολή ή κάτω από τεράστια πίεση λόγω μείωσης τζίρου που μάλιστα κρατούν το προσωπικό τους ίδιο και μαζί την Κοινωνία, μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας.
- Οι Τράπεζες, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων αυτό το διάστημα και όλοι το έχουν αναγνωρίσει, παρά τις όποιες «αρρυθμίες» σχετικά με τη χορήγηση των πακέτων ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοσίας, που παρόλα αυτά έφτασαν με κάποιο τρόπο στην πραγματική Οικονομία.
- Είναι κρίμα λοιπόν, τώρα εν μέσω ακόμα του 2ου και πιο φονικού κύματος της Πανδημίας, να αρχίσει το Τραπεζικό Σύστημα της Χώρας να επαναφέρει στη μνήμη όλων, ιστορίες για «βροχή, ομπρέλες» κλπ.
Οι Τράπεζες ΟΦΕΙΛΟΥΝ, για να έχουν μέλλον, να κάνουν χρήση όλων των εργαλείων που είναι διαθέσιμα και μάλιστα τώρα που η Χώρα μας δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλό Κόστος, χάρη στις άοκνες προσπάθειες όλης της Κυβέρνησης και να συνεχίσουν να θεωρούνται Πυλώνας στήριξης και Ανάπτυξης της Οικονομίας.
{Ο κ. Ιωάννης Γ. Ρουκάς Οικονομολόγος}