του Ηλία Ζαχαράκη/Fast Finance

Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 4%, με την τάση να πηγαίνει σταδιακά στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, έχοντας συνηθίσει το τελευταίο διάστημα μόνο επιλεγμένους τίτλους. Πλέον, οι 667 του Γενικού Δείκτη και οι 1.602 του FTSE είναι τα επίπεδα εκείνα που κατοχυρώθηκαν (σε εβδομάδα) και αυτήν θα μας δώσουν μεσοπρόθεσμα σήματα.

Χθες, Παρασκευή, έκλεισε η απλή σειρά μηνός Οκτωβρίου, στα Παράγωγα. Εκτός συνόρων, οι αμερικανικές εκλογές, πλέον, είναι πολύ κοντά, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί, ωστόσο οι αγορές συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Από την άλλη, οι ανησυχίες για ένα νέο lockdown είναι διάχυτες, με αρκετές χώρες να εφαρμόζουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα, γεγονός που προβληματίζει για το τι αποτελέσματα θα έχουν οι οικονομίες το επόμενο διάστημα.

Εντός, οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν και καταγράφουν νέα χαμηλά, δείχνοντας εμπιστοσύνη, με το 10ετές να βρίσκεται κοντά στο 0,90%, κάτι που δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι θα συμβεί ούτε και οι πιο αισιόδοξοι. Συγκεκριμένα, χθες, Δευτέρα, ήταν στο 0,860% (!).

Αν παράλληλα δοθεί μια λύση στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που νομοτελειακά θα συμβεί, τότε μπροστά θα δούμε ακόμη καλύτερες μέρες, και μάλιστα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι επιλογές μας υπεραποδίδουν 14,18% έναντι του Γενικού Δείκτη, με τον τελευταίο να χάνει το 28,93% της αξίας του με τις επιλογές μας στο -14,45%. Ο τραπεζικός «αρχηγός» στις απώλειες με 64,53% με τον FTSE-25 στο -32,64%. Η ΕΝΤΕΡ με 67% κέρδη, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με 33% κέρδη, με το Κρι Κρι με 16%.

Στον αντίποδα, ο μεγάλος χαμένος είναι η ΑΛΦΑ με -72%, με την Εθνική στο -62% και την ΕΥΡΩΒ στο -59% και την ΑΡΑΙΓ στο -64%, δείχνοντας ότι κάνει προσπάθεια να βγάλει αντίδραση στη ζώνη του 3.

Από την άλλη, ο Σαράντης κάνει προσπάθεια να σπάσει ανοδικά τη μεγάλη συσσώρευση κοντά στα υψηλά του και να αφήσει για τα καλά πίσω το επίπεδο του 9, στοχεύοντας σε διψήφιο νούμερο.

Τα ΕΛΠΕ αντέδρασαν, αφού πρώτα δοκίμασαν τα χαμηλά του Μαρτίου, επίπεδο που ουσιαστικά ήταν και η μισή αξία από τις αρχές του έτους.

Ο Μυτιληναίος είναι ο επόμενος τίτλος που κατάφερε να γυρίσει σε θετικό έδαφος για το 2020, πιάνοντας και τον σημαντικό στόχο στη ζώνη του 10-1.020, που είχαμε στοχεύσει τεχνικά.

Η αγορά είναι έτοιμη να δοκιμάσει τα πολύ σημαντικά πρόσφατα υψηλά του 667 και 1.602 σε Γενικό Δείκτη και FTSE, αντίστοιχα, που ουσιαστικά είναι και το μεγάλο “make or break” επίπεδο σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο τζίρος συνεχίζει να είναι σε χαμηλά επίπεδα (40 εκατ. κατά μέσο όρο), μιας και τα επίπεδα έχουν «εξυπηρετήσει» τους περισσότερους αγοραστές και πωλητές μετά από τόσους μήνες και μάλιστα χωρίς να έχουμε τη συμμετοχή του τραπεζικού, που έχει κολλήσει με τα επίπεδα, παίζοντας σε ένα σημαντικό στενό εύρος τιμών.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 13/10/2020