Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ βρέθηκε στο peak του το φθινόπωρο του 2022, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών, ως απάντηση στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο δείκτης μετρά την αξία του δολαρίου ΗΠΑ έναντι ενός συνόλου ισχυρών νομισμάτων από έξι χώρες. Το δολάριο ανατιμάται κατά καιρούς έναντι του συνόλου και το αντίστροφο. Το ευρώ είναι το μεγαλύτερο “συστατικό” του δείκτη αυτού και επομένως επηρεάζει την τιμή και την απόδοση του δείκτη.

Το 2023, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε από τα υψηλά του, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί ένα αρκετά υψηλό επίπεδο καθώς τα επιτόκια έχουν παραμείνει σταθερά.

Ποιες ήταν όμως οι επιδόσεις για άλλα σημαντικά νομίσματα έναντι του δολαρίου;

Εδώ οπτικοποιούνται οι αποδόσεις 12 νομισμάτων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το TradingView.

Κατάταξη: Νομίσματα με την καλύτερη και τη χειρότερη απόδοση το 2023

Με διαφορά, το κύριο νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις του 2023 ήταν το μεξικάνικο πέσο, το οποίο ανατιμήθηκε σχεδόν 15% έναντι του δολαρίου.

Το πέσο ανατιμήθηκε σημαντικά χάρη στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα (σήμερα στο 11,25%), η οποία προσελκύει κονδύλια στη χώρα καθώς οι επενδυτές κυνηγούν καλύτερες αποδόσεις.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη ανατίμηση του πέσο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών του Μεξικού. Παράλληλα, οι ασιατικές εισαγωγές στη χώρα γίνονται φθηνότερες, γεγονός που μπορεί να βλάψει τον εγχώριο βιομηχανικό τομέα της χώρας.

Δείτε πώς απέδωσαν άλλα σημαντικά νομίσματα το 2023.

Rank Currency 2023 Returns
1 🇲🇽 Mexican Peso +14.8%
2 🇨🇭 Swiss Franc +9.8%
3 🇬🇧 British Pound +5.3%
4 🇪🇺 Euro +3.2%
5 🇨🇦 Canadian Dollar +2.3%
6 🇦🇺 Australian Dollar -0.1%
7 🇮🇳 Indian Rupee -0.5%
8 🇳🇿 New Zealand Dollar -0.5%
9 🇨🇳 Chinese Yuan -2.8%
10 🇯🇵 Japanese Yen -7.0%
11 🇷🇺 Russian Ruble -17.5%
12 🇹🇷 Turkish Lira -36.6%
N/A 🇺🇸 U.S. Dollar Index -2.0%

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ