Η Metron Analysis αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την έρευνα αγοράς για την εικόνα των ΕΛΤΑ που έχει το καταναλωτικό κοινό. Και, καλά, μια έρευνα αγοράς για το προβληματικό image των Ελληνικών Ταχυδρομείων θα είναι χρήσιμη, αν και τα ευρήματά της, λίγο ως πολύ, τα εικάζει κάποιος. Ωστόσο, άξιον απορίας είναι το πότε η διοίκηση των ΕΛΤΑ (προφανώς η αρμόδια υπουργική αρχή) θα ασχοληθεί με το υπέρογκο άνοιγμα προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Εικόνα για αναλυτικά στοιχεία της εταιρείας δεν μπορεί να σχηματιστεί, από το συνολικό βάρος των 250 εκατ. plus δεν μπορεί να γίνει επιμερισμός των ανοιγμάτων προς συστημικά και μη τραπεζικά ιδρύματα. Πολύ δε περισσότερο για το αν ευσταθούν πληροφορίες (που κυκλοφορούν από προ κορωνοϊού) που θέλουν ένα σημαντικό μέρος να εκτείνεται πέραν των 90 ημερών. Κι αν όντως ισχύει, γιατί οι τράπεζες δεν το έχουν περάσει στα μη εξυπηρετούμενα;

Α, και για να συμπληρωθεί η εικόνα… διαφάνειας για το τι γίνεται στα ΕΛΤΑ, εκείνος ο διαγωνισμός που είχε προχωρήσει το Υπερταμείο για σύμβουλο, ο οποίος θα σχεδίαζε την ψηφιακή στρατηγική για την προβληματική εταιρεία, πού βρίσκεται;

Εύλογο το ερώτημα, καθώς τα ΕΛΤΑ είναι στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕΣΥΠ, ο δε σχετικός διαγωνισμός είχε κοστίσει 180.000 (συν τον ΦΠΑ).

 Τsakos Energy Navigation: 2,67 δολ.-3,44%

 O αριθμός 100 είναι σημαντικός για τον Νίκο Τσάκο. Γιατί δεν αντικατοπτρίζει μόνο τον αριθμό των πλοίων που φέρει το επώνυμό του –ΤΕΝ–, αλλά με ένταση συμβολίζει την ποιότητα και την αριστεία του εφοπλιστή.

Στα 57 του, ο γιός του καπετάν Παναγιώτη είναι πλέον ο “hall famer” της Wall Street (NYSE: TNP), με τους Αμερικανούς να αποδίδουν ύψιστη τιμή στον Έλληνα εφοπλιστή.

Ο Όμιλος Τσάκου θα μπορούσε να περηφανεύεται για τα καράβια του, που φέρουν την ελληνική σημαία. Ή για τις 13 θυγατρικές του, τα «πράσινα» projects σε όλο τον κόσμο. Το “Maria’s Home” και τα άλλα ιδρύματα, το πρώτο ιδιωτικό Ναυτικό Λύκειο (TEENS), τις business στο νερό (Νερό Πηγών Γράμμου). Γιατί όλα είναι Ιστορία: «Μέγα γαρ το της θαλάττης κράτος» (Θουκυδίδου «Ιστορίαι»).

Eurobank

 Η κερδοφορία στηρίζεται σε μια θεαματική άνοδο στις προμήθειες (+90%, αν δεν σφάλλω) και ομοίως είχε και η ΕΤΕ (+25%, αλλά με μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση, θετικό), δηλαδή στα 2,5 ευρώ στις αναλήψεις ATM, τα 2 ευρώ τον μήνα που χρεώνουν για τον όψεως, τις προμήθειες για εξοφλήσεις λογαριασμών-φόρων κ.λπ. (1 ευρώ οι «μάγκες» το πήγαν στο γκισέ, 0,50 μέσω Ίντερνετ), που προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις.

Αν δεν είναι απλά μια μεταβατική περίοδος, η λογική κερδοφορίας μέσω προμηθειών λιανικής θα «πάει άκλαυτη» μακροπρόθεσμα… Ή θα μείνουν να τσιμπάνε 5 ευρώ τον μήνα από παππούδες, άντε και κάτι EΣΠΑ και κρατικές συμβάσεις, που δεν έχουν δυνατότητα ροής μέσω άλλων καναλιών…

Τα έχουμε ξαναπεί για τη λιανική/πληρωμές κ.λπ., έρχεται λαίλαπα από fintech, που θα τα κάνεις όλα αυτά σχεδόν ή εντελώς δωρεάν (δες και χρηματιστηριακές πού πάνε οι προμήθειες). Θα ακολουθήσει στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η δωρεάν απόδοση στους μετόχους της εισηγμένης Eurobank Holding του 75% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης και του 50% των τίτλων χαμηλής διαβάθμισης.

Το σύνολο των τίτλων πρώτης διαβάθμισης ύψους 2,4 δισ. ευρώ θα διακρατηθούν από την τράπεζα, ενώ η Holding θα διακρατήσει το 5% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης.

 

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 02/06/2020