του Παύλου Δεπόλα, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ
Το 2020 ήταν μια χρονιά που είναι βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που κλήθηκε ποτέ να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, εξαιτίας της πανδημίας και των ραγδαίων συνεπειών της σε παγκόσμια κλίμακα, ενός φαινομένου που επηρέασε δραματικά κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Παρά τη γενική παραδοχή της καταστροφικής επίδρασής της στην παγκόσμια οικονομία, στόχος μας είναι να αναλογιστούμε αυτά τα πρωτόγνωρα δεδομένα από την οπτική των αγορών κεφαλαίου. Αν και η νέα χρονιά είναι ακόμα στην αρχή, οι μετοχές έχουν ήδη κινηθεί σημαντικά, ιδίως σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ασία. Οι προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, δεδομένης της προσδοκίας για περαιτέρω τόνωση των κρατικών οικονομιών, μέσω της ήδη εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, δημιουργούν ευοίωνο περιβάλλον για επενδύσεις σε μετοχές, αφού τα επιτόκια διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούμε ότι μία από τις αγορές που αναμένεται να κινηθεί με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε βάθος χρόνου είναι αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναμένουμε ότι η χρηματιστηριακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου θα υπεραποδώσει, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας ότι από το 2016 οι βρετανικές κινητές αξίες υποαποδίδουν. Επιπροσθέτως, δίνουμε βάρος στις αναδυόμενες αγορές, με έμφαση στην Ασία, ιδιαίτερα δε στην Κίνα.
Συνακόλουθα, το 2021 αναμένεται να είναι καθοριστικό αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι επενδυτικές αποφάσεις, πλέον, θα λαμβάνονται και με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κυβερνητικά κριτήρια. Οι επενδυτές θα πρέπει να στρέφουν το οικονομικό τους ενδιαφέρον προς εταιρείες οι οποίες έχουν μακρά σχέση με δραστηριότητες που στοχεύουν στην κλιματική αλλαγή, καθώς θεωρούμε ότι η ενεργειακή μετάβαση θα δώσει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.
Από την άλλη, τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από μέτρα κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι ο τουρισμός, θα ωφεληθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Συνολικά, αναμένουμε τα εταιρικά κέρδη να ανακάμψουν κατά 20% παγκοσμίως, καθώς θα εδραιώνεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού, σε σχέση με το 2020, μια χρονιά με πολλές δυσκολίες.
Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μια ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη και να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων.
Σχετικά με τις προοπτικές της χώρας μας, το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας σταθεροποιηθεί περίπου 15% με 20% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενδέχεται να έχει σημαντικά ανοδικά περιθώρια, παρά τη χαμηλή ορατότητα βραχυπρόθεσμα.
Η επανεκκίνηση του τουρισμού, ο οποίος συμμετέχει με περίπου 20% στο ΑΕΠ, εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας φέτος, αλλά κυρίως το 2022. Αυτό, σε συνδυασμό με το χαμηλό, πλέον, ρίσκο χώρας (χαμηλότερα του 0,7%) και το γεγονός ότι οι μερισματικές αποδόσεις στο ΧΑ είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, δικαιολογεί υψηλότερες αποτιμήσεις.
Τέλος, αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων θα αναγκάσουν τους επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως η μεταβλητότητα των αγορών θα συνεχιστεί και φέτος (ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο του έτους), γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την κατανομή των προς επένδυση κεφαλαίων.
……………………………
Περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Ιαν-Φεβ 2021