Μεγάλη κινητικότητα έπειτα από αρκετά χρόνια σχετικής αδράνειας, καταγράφεται την τελευταία πενταετία ως προς την πραγματοποίηση επενδύσεων στην ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης, καθώς η αύξηση της δημοτικότητας της πόλης ως προορισμού για σύντομες αποδράσεις (city break) και για επαγγελματικά ταξίδια, ιδίως στη διάρκεια του καλοκαιριού και του «εκθεσιακού» Σεπτεμβρίου της ΔΕΘ, έχει προκαλέσει την τοποθέτηση σημαντικών κεφαλαίων τόσο σε ήδη υφιστάμενες, όσο και σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες.
Στο «χαρτοφυλάκιο» της πόλης έχουν εσχάτως προστεθεί μικρά ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων.
Η επενδυτική δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό τομέα και της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια «μεταφράζεται» σε τοποθέτηση κεφαλαίων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, έχει δύο όψεις, αφού από τη μία αφορά υφιστάμενες μονάδες, που «σηκώνουν μανίκια» για να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό και από την άλλη νέα ξενοδοχεία, τα οποία τώρα τοποθετούν «σημαιάκι» στον τουριστικό χάρτη της πόλης.
Επενδύσεις σε εννέα στα δέκα υφιστάμενα ξενοδοχεία στην πενταετία
Με αφορμή την επενδυτική κινητικότητα στον κλάδο, το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Ανδρέα Μανδρίνο, σύμφωνα με τον οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πέντε επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο της πόλης. «Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα ξενοδοχεία, την τελευταία πενταετία επένδυσε περίπου το 90% αυτών, ενώ στο ίδιο διάστημα κατασκευάστηκαν τρία νέα ξενοδοχεία» σημειώνει ο κ. Μανδρίνος, σύμφωνα με τον οποίο ενδιαφέρον για αγορά κτηρίων στη Θεσσαλονίκη προς μετατροπή τους σε ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχει και από ξένους επενδυτές, ιδίως Βαλκάνιους, αλλά είναι περιορισμένο. Σήμερα, τα ξενοδοχεία-μέλη της ΕΞΘ σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης ανέρχονται, σύμφωνα με τον κ. Μανδρίνο, σε 86, με συνολική δυναμικότητα 5.661 δωματίων και 10.644 κλινών.
Τρία αστέρια στην πλειονότητα των ξενοδοχείων, υψηλότερες πληρότητες στα τετράστερα, πάνω από 2900 κλίνες στα πεντάστερα
Τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία αυτά -31 μονάδες, με 2.004 δωμάτια και 3.777 κλίνες- κατανέμονται στην κατηγορία των τριών αστέρων, ενώ ακολουθούν τα τετράστερα, που ανέρχονται σε 17, με 1.059 δωμάτια και 2.024 κρεβάτια και προσελκύουν -σύμφωνα με τον κ. Μανδρίνο- τις υψηλότερες πληρότητες. Στην ανώτερη κατηγορία, των πέντε αστέρων, μπορεί τα ξενοδοχεία να είναι συγκριτικά λιγότερα σε αριθμό από τα τετράστερα (11 έναντι 17), αλλά τα δωμάτια και οι κλίνες είναι περισσότερες (1.596 και 2.911 αντίστοιχα). Μέλη της ΕΞΘ είναι επίσης 14 μονάδες δύο αστέρων (619 δωμάτια και 1.148 κλίνες) και 12 ενός (323 δωμάτια και 615 κλίνες), συν ένα hostel (60 δωμάτια και 169 κλίνες).

Τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν οι διανυκτερεύσεις στη διάρκεια της ΔΕΘ, της Philoxenia και της Agrotica
Η μέση πληρότητα ατόμων για τα ξενοδοχεία-μέλη της Ένωσης «έκλεισε» πέρυσι στο 61,89%, με τις υψηλότερες πληρότητες να σημειώνονται κατά κανόνα την τελευταία διετία το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο, μήνα πραγματοποίησης και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ερωτηθείς τι ποσοστό των εσόδων των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης αντιπροσωπεύουν κατά προσέγγιση οι διανυκτερεύσεις στην περίοδο της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου και των δύο μεγάλων κλαδικών διοργανώσεων της ΔΕΘ-Helexpo, Agrotica και Philoxenia, ο κ.Μανδρίνος επισημαίνει ότι αυτό ανέρχεται στο 6%-7%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ