Η αναβάθμιση της S&P  του αξιόχρεου της χώρας κατά μία βαθμίδα, σε «BB-» από «Β+», και με θετικές προοπτικές («outlook») και η απόφαση του συμβουλίου των διοικητών του ESM και του EFSF να παραιτηθεί από την υποχρεωτική πληρωμή του ώστε να υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τη βελτίωση των προοπτικών της Ελλάδας.

Υπό τις ευνοϊκές αυτές συνθήκες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς, μετά από κείνα της Βραζιλίας, με το 10ετές να έχει μειωθεί στο 1,2% και με τα ελληνικά yields να έχουν υποχωρήσει κατά 300 μ.β σχεδόν, και από το 4,6% τον Οκτώβριο του 2018. Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου που καταγράφει νέα εντυπωσιακή βουτιά, υποχωρώντας άνω του 16% από χθες και διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,449%.

Επενδυτές και αγορά αναμένουν την ετυμηγορία της DBRS,  η οποία βαθμολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από το investment grade (IG) με σταθερές προοπτικές. Η αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε θετικές αναμένεται ευρέως από την αγορά, ενώ δεν αποκλείεται και κάποια κίνηση από τον καναδικό οίκο σε ό,τι αφορά το rating.

Σε περίπτωση αναβάθμισης του rating, η DBRS θα βαθμολογεί την Ελλάδα μόλις δύο βαθμίδες κάτω από το IG, γεγονός που θα ληφθεί ως ιδιαίτερα ισχυρό και ελπιδοφόρο μήνυμα από τις αγορές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here