Του Enrique Diaz-Alvarez

Οι επενδυτές καταφεύγουν στο δολάριο καθώς εκλογές και πολιτική οδηγούν τις αγορές

Τις τελευταίες εβδομάδες φάνηκε η μεγάλη σημασία των πολιτικών εξελίξεων, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών στο Μεξικό, τη Νότια Αφρική και την Ινδία προκάλεσαν αναστάτωση στις αγορές και τα νομίσματα αυτών των χωρών.

Την περασμένη εβδομάδα, η αναταραχή μεταφέρθηκε στην Ευρώπη.

Η βαθιά αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των πρόωρων γαλλικών βουλευτικών εκλογών είχε σαν αποτέλεσμα το ευρώ, τα γαλλικά κρατικά ομόλογα και οι μετοχές να εμφανίσουν σημαντική πτώση.

Ακόμη και τα καλά νέα για πιο μειωμένο από το αναμενόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα καθώς και η συνακόλουθη πτώση της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων δεν ήταν αρκετά για να βοηθήσουν τo ευρώ.

Το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις της εβδομάδας ήταν το ραντ Νότιας Αφρικής, το οποίο ενισχύθηκε από την είδηση μιας φιλικής προς την αγορά συμφωνίας μεταξύ του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και της κεντρώας Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Αυτήν την εβδομάδα αναμένονται οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας απ’ όλον τον κόσμο. Πιο σημαντικές για το ευρώ θα είναι οι ειδήσεις για τις δημοσκοπήσεις και τις πιθανές συμμαχίες από τη Γαλλία, καθώς οι αγορές ελπίζουν ότι οι κεντρώοι σύμμαχοι του Μακρόν μπορούν να αποτρέψουν την απόλυτη πλειοψηφία είτε από τη Δεξιά είτε από την Αριστερά.

Το βασικό γεγονός απο άποψη νομισματικής πολιτικής θα είναι η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας του Ιουνίου, όπου δεν αναμένεται αλλαγή και οι αγορές θα επικεντρωθούν στις μελλοντικές κατευθύνσεις που θα δώσει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης.

Στερλίνα

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να σταθμίσει τα πρόσφατα αντιφατικά μηνύματα από την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Από τη μία, τα στοιχεία του Μαΐου για την απασχόληση έδειξαν σαφή εικόνα χαλάρωσης στην αγορά εργασίας.

Από την άλλη, η ανοδική έκπληξη του πληθωρισμού του Απριλίου, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, συνηγορεί υπέρ της καθυστέρησης στην έναρξη του κύκλου περικοπών.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου θα δημοσιευθούν μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα. Ωστόσο, οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αντίκτυπο στα περιουσιακά στοιχεία, καθώς έχει προεξοφληθεί εξ’ αρχής μεγάλη πλειοψηφία των Εργατικών.

Ευρώ

Όσο περισσότερο οι αγορές εξετάζουν τα πιθανά αποτελέσματα για τις γαλλικές εκλογές της 30ης Ιουνίου, τόσο λιγότερο τους αρέσει. Εκτός από την αβεβαιότητα, υπάρχει η πιθανότητα η πλειοψηφία του Μακρόν να αντικατασταθεί από μια δεξιά ή μια αριστερή που θα αναιρέσει τις μεταρρυθμίσεις, θα αυξήσει τις δαπάνες και θα είναι πιο εχθρική προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τα spreads των γαλλικών ομολόγων στη Γερμανία εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από την κρίση του ευρώ πριν από μια δεκαετία, ενώ και οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν ακόμη και όταν το χρηματιστήριο των ΗΠΑ συνέχιζε να σημειώνει νέα υψηλά ρεκόρ.

Οι δείκτες PMI αυτής της εβδομάδας αναμένεται να δείξουν συνεχή βελτίωση σε αρμονία με τη μέτρια οικονομική ανάπτυξη, αλλά τα δεδομένα θα επισκιαστούν από τις πολιτικές ειδήσεις στη Γαλλία και τις συνεπαγόμενες αντιδράσεις των επενδυτών.

Δολάριο ΗΠΑ

Τα πολύ θετικά στοιχεία για το μειωμένο πληθωρισμό του Μαΐου που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τετάρτη ήρθαν σε αντίθεση με μια σχετικά επιθετική ρητορική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ λίγες ώρες αργότερα. Το “dot plot” έδειξε ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Τράπεζας βλέπουν περιθώριο για μία μόνο περικοπή από τώρα έως το τέλος του έτους, αν και ο πρόεδρος Πάουελ τόνισε ότι όλα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις μελλοντικές ανακοινώσεις στοιχείων εργασίας και πληθωρισμού. Την εβδομάδα αυτή, η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία θα κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας από το δολάριο των ΗΠΑ, αλλά οι λιανικές πωλήσεις και οι δείκτες PMI θα εξακολουθήσουν να παρέχουν μια σημαντική ανάγνωση για το βαθμό στον οποίο η ζήτηση στις ΗΠΑ επιβραδύνεται.

  • {O Enrique Diaz-Alvarez είναι Chief Financial Risk Officer της Ebury}