της Μαρίας Αλιμπέρτη
Νέες ευκαιρίες για συνεργασίες, εξαγορές και λοιπές επιχειρηματικές κινήσεις δημιουργήθηκαν μετά από χρόνια δυσμενών συνθηκών, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Θεόδωρος Χαμακιώτης:
«Την περίοδο της πανδημίας, ο ιδιωτικός κλάδος υγείας απέδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί με εξαιρετική επιτυχία σε κάθε είδους υγειονομική κρίση και σε κάθε νέα πρόκληση. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι ο κλάδος, όπως και ολόκληρη η χώρα, εξέρχεται από μια πολυετή οικονομική κρίση την οποία διαδέχτηκε η πανδημία. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια κρίση διαρκείας, κατά την οποία ο κλάδος έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά, προσαρμοστικότητα, ευελιξία και ανθεκτικότητα. Πλέον, και καθώς η οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε σταθερά αναπτυξιακή τροχιά, ο κλάδος μας δείχνει έτοιμος να εμφανίσει αντίστοιχα καλά αντανακλαστικά, με δυναμισμό αλλά και σύνεση, για να εκμεταλλευθεί και να κεφαλαιοποιήσει τις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για την περαιτέρω ανάπτυξή του, παρά τις στρεβλώσεις, τύπου clawback, που παραμένουν ως κατάλοιπο της κρίσης».
Μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων επεκτείνονται στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα, σηκώνοντας, σε πολλές περιπτώσεις, το βάρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως απέδειξε και το παράδειγμα της πανδημίας, όταν οι ασθενείς φοβόντουσαν να απευθυνθούν σε δημόσιες νοσοκομειακές μονάδες. Πλέον, βλέπουμε να δημιουργούνται ανάλογα κέντρα σε νησιά-τουριστικά θέρετρα, αξιοποιώντας δυνατότητες παροχής υπηρεσιών σε τουρίστες και καλύπτοντας έκτακτες ανάγκες, όπως τα διαγνωστικά τεστ κατά την πανδημία Covid-19. Για τα εγχειρήματα αυτά δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ, παρά την έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία, όπως διαμαρτύρονται άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι ευρωπαϊκός κολοσσός οφθαλμολογικών υπηρεσιών υγείας πραγματοποιεί στη χώρα μας επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ με στρατηγικό πλάνο. Το σχέδιό του υλοποιείται με τη συνεργασία υφιστάμενων δομών.
Σε άλλες περιπτώσεις, παρατηρούμε στον κλάδο να εφαρμόζονται στρατηγικές εξαγοράς για την «κατάκτησή» της.
Η συνεργασία με τους ασφαλιστικούς φορείς
Όσο για τις συνέργειες με τον ασφαλιστικό χώρο, ο κ. Χαμακιώτης περιγράφει τις κοινές προσπάθειες: «Παραδοσιακά, τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες διακρίνονταν για τη συνεργασία τους και τις νέες συμφωνίες μέσω προγραμμάτων τα οποία αφορούσαν τόσο τη θεραπεία όσο και την πρόληψη, με άμεσα κερδισμένο, φυσικά, τον ίδιο τον ασφαλισμένο. Ο οποίος λαμβάνει τις υπηρεσίες μας σε εξαιρετικά νοσοκομεία, με υψηλού επιπέδου επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό και άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να διατηρούμε το ίδιο υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά και, προφανώς, να το βελτιώνουμε με νέα και καινοτόμα προγράμματα, με απώτερο στόχο βέβαια την υγεία του Έλληνα ασθενή».
Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ (Αφιέρωμα: Ιδιωτικά Νοσοκομεία & Διαγνωστικά Κέντρα)