Για 10η συνεχή χρονιά, η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ διοργανώνουν το συνέδριο – θεσμός για τον εξαγωγικό τομέα, το Greek Exports Forum το οποίο και φέτος πραγματοποιείται μαζί με τα Greek Exports Awards 2021!
Η διοργάνωση των φετινών Greek Exports Forum & Awards προβάλλει τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις από το νέο Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Εξωστρέφειας, παρέχοντας χρηστικά εργαλεία και πληροφορίες προκειμένου να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα, σε μία περίοδο που κυριαρχεί ο προβληματισμός για τα αυξημένα μεταφορικά κόστη.
Παράλληλα, η διοργάνωση θα αναδείξει και θα επιβραβεύσει τις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν στον εξαγωγικό τομέα, σε μία ακόμη χρονιά που κινήθηκε υπό την επήρεια των επιπτώσεων της πανδημίας.
Μετά το πέρας των θεσμικών χαιρετισμών και των ομιλιών πραγματοποιήθηκε το ενδιαφέρον Panel Ι με τίτλο: «Επενδύσεις και εξωστρέφεια στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου».
Συντονιστής ήταν ο Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος – Head of Content, ethosMEDIA, και συμμετέχοντες οι κύριοι: Κώστας Ανδριοσόπουλος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Ενεργειακής Οικονομίας – Διευθυντής στο Κέντρο Ενεργειακής Μετάβασης & Αειφορίας, Audencia Business School, Γεώργιος Φιλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece και ο κ. Αντώνιος Κατεπόδης Πρόεδρος ΕΝΔΥ ΟΕΥ, Διευθυντής, Β2 Διεύθυνση Τεκμηρίωσης & Διαχείρισης Ποιότητας, Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κ. Κώστας Ανδριοσόπουλος τόνισε ότι: Διανύουμε δύσκολες εποχές, με την ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε από το φθινόπωρο του 2021, πριν τον πόλεμο, τα πράγματα πάνε στο χειρότερο ως έκβαση, και αυτό δημιουργεί μία δύσκολη κατάσταση στις ενεργειακές αγορές. Αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου, ,με πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι. Οι αυξήσεις θα μετακυλιστούν στην βιομηχανία και τα νοικοκυριά. Με ανησυχεί το μεγάλο κόστος του φυσικού αερίου. Οι τιμές είναι εξωπραγματικές. Αν και ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη, οι ροές φυσικού αερίου δεν έχουν σταματήσει. Ήδη κάποιες ενεργειακές τράπεζες έχουμε εξαιρεθεί από το SWIFT. Είμαστε σε υψηλά επίπεδα, που αν γίνει κάτι που θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, τότε θα έχουμε μια μεγάλη ενεργειακή κρίση που θα διαρκέσει πολύ καιρό για όλο το 2022.
Ο κ. Γεώργιος Φιλιόπουλος ανέφερε ότι: Υπήρξε εντυπωσιακή αύξηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ και οι εισροές για το σύνολο του έτους ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ, έναντι 2,9 δισ. το 2020. Επίπεδα-ρεκόρ, λοιπόν. Οι μεγαλύτερες ξένες ροές άμεσων επενδύσεων βεβαιώνουν την άνοδο της οικονομίας ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Η αύξηση αυτή αγγίζει το 13% ακόμη και την χρονιά, προ πανδημίας, το 2019.
Η βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας, ως επενδυτικός προορισμός, άλλαξε με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, καθώς έχουμε μια κυβέρνηση φιλική προς τους επενδυτές. Στην Enterprise Greece παρακολουθούμε τις διεθνείς τάσεις και παρεμβαίνουμε εκεί που υπάρχει ενδιαφέρον με σημαντικές προοπτικές. Βλέπετε κολοσσούς, όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer να έρχονται στην Ελλάδα, κάτι που πριν από χρόνια θα ακουγόταν ως ανέκδοτο, αλλά σήμερα είναι πραγματικότητα. Υπάρχει συνεχής ροή επενδυτικών αιτημάτων και φακέλων που κατατίθεται στη Δ/νση στρατηγικών επενδύσεων, αυτό θα συνεχιστεί. Πιστεύω ότι ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει πολύ και τα αρνητικά αποτελέσματα θα περιοριστούν. Σε συνθήκες κρίσεις τα έχουμε πάει καλά. Είμαι αισιόδοξος για τη συνέχεια.
Το Enterprise Greece είναι ο εθνικός φορέας για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και των ελληνικών εξαγωγών και μαζί με τον ΟΑΕΠ είμαστε δυο φορείς εποπτευόμενοι από το ΥΠΕξ, διαθέτωντας τα απαραίτητα εργαλεία για να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων. Έχουμε ενιαία δομή εξωστρέφειας.
Ο κ. Αντώνιος Κατεπόδης ανέφερε: Στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, όπως διατυπώνεται στο σχέδιο ανασυγκρότησης, αναφέρονται και τα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων. Η κυβέρνηση δημιούργησε δομή εξωστρέφειας. Χρειαζόμαστε μεγιστοποίηση των πόρων και δυναμικού, κυρίως το κράτος πρέπει να ενεργεί προνοητικά και όχι απλώς να ακολουθεί τις εξελίξεις και να έρχεται με αντανακλαστικές δράσεις. Αυτό χτίζεται στο ΥΠΕΞ εδώ και χρόνια με τα γραφεία ΟΕΥ και τις πρεσβείες. Προσπαθούμε να ενσωματώσουμε ευέλικτες πρακτικές που έχουν εφαρμόσει χώρες-υποδείγματα εξαγωγικής οργάνωσης και όπως ανέφερα και στην αρχική ομιλία ένα βασικό εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια ενοποίησης είναι το στρατηγικό πεδίο εξωστρέφειας. Το κυριότερο είναι το στρατηγικό σχέδιο του ΥΠΕΞ που έχει ως άξονα την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια με 9 στόχους: Ενίσχυση διμερών και πολυμερών σχέσεων, προσέλκυση επενδύσεων, ενίσχυση εξαγωγών, παρουσία σε διεθνή έργα, ενεργειακή διασυνδεσιμότητα, δίκτυα μεταφορών-εφοδιαστικές αλυσίδες, τεχνολογίες, στοχευμένη χρήση συνεργασίας, αναβάθμιση δομών οικονομικής διπλωματίας.