του Iωάννη Ρουκά
Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυαναμενόμενο Σχέδιο Νόμου σχετικά το καθεστώς που θέλει η Κυβέρνηση να ισχύσει από εδώ και στο εξής στην υποδοχή και διαχείριση των επενδύσεων.
Στο 145 σελίδων σχέδιο – αιτιολογική έκθεση, αναλύονται εκτεταμένα το πως θα μας βλέπουν πλέον όσοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Δείχνει το νέο κλίμα υποδοχής στις επενδύσεις.
Είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό. Διαβάζοντας λοιπόν τις σελίδες της έκθεσης, θυμήθηκα την περιβόητη λίστα “doing Business in…” που περιγράφει για κάθε υποψήφιο επενδυτή για όλες (σχεδόν), Χώρες του Κόσμου, το τι θα αντιμετωπίσει αυτός, εάν επιχειρήσει να βάλει τα χρήματα του σε αυτή τη συγκεκριμένη Χώρα, εάν θελήσει να βάλει το σημαιάκι του στο Παγκόσμιο Χάρτη με τις Επενδύσεις του.
Δεν θα μιλήσω για την κατάταξη που έχει (είχε πιστεύω, μετά τις αλλαγές) σε αυτή τη λίστα.
Τα εμπόδια πολλά. Άλλα εμφανή, άλλα κρυφά που βγαίνουν σαν «έκπληξη» στον υποψήφιο επενδυτή, μόνο όταν, έχει πια έρθει στη Χωρα μας και έχει μάλιστα ξοδέψει και «κάποια» χρήματα από το Κεφάλαιο του.
Έτσι λοιπόν το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, φιλοδοξεί, να καταστήσει τη Χώρα μας φιλόξενη στις επενδύσεις. Επενδύσεις όμως που θα τηρούν την απόλυτη νομιμότητα.
Σεβασμό στους Νόμους της Χώρας μας, στο Περιβάλλον και τους Εργαζόμενους. Μέσα σε αυτό το σχέδιο Νόμου, θα δει κανείς, διατάξεις που του θυμίζουν, γα όσους γνωρίζουν τον όρο, μια PEST Analysis.
Σύμφωνα με τη Wikipedia,
- «Η ανάλυση PEST είναι ένα στρατηγικό εργαλείο του Μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται για την ανάλυση του Μακροπεριβάλλοντος μίας επιχείρησης. Με την έννοια του περιβάλλοντος δεν εννούμε το φυσικό περιβάλλον αλλά τα συστήματα και τις δομές που περιβάλλουν μία επιχείρηση».
Έτσι η ανάλυση PEST αναλύει:
- Το Πολιτικό περιβάλλον (Political)
- Το Οικονομικό περιβάλλον (Economical)
- Το Κοινωνικό περιβάλλον (Social) και τέλος το
- Τεχνολογικό περιβάλλον (Technological)
Σκεφτείτε λοιπόν, τη Χώρα μας, με την προϋπόθεση βέβαια να ακολουθήσει το ΟΛΟΝ σύστημα τις προθέσεις της Κυβέρνησης, ότι θα μπει πια, στο στόχαστρο των επενδυτών ως μια φιλική πια Χώρα στις επενδύσεις.
Έχοντας ένα σταθερό Πολιτικό Περιβάλλον με μια Κυβέρνηση ισχυρή να περνά τις μεταρρυθμίσεις. Μια Οικονομία σταθερή, με υγιές Τραπεζικό Σύστημα, ευέλικτο, με κόστος Χρήματος ανταγωνιστικό για τις επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα, αλλά κα με Προσωπικό μορφωμένο και εκπαιδευμένο με προσανατολισμό να μοντέρνα εργαλεία χρηματοδότησης.
Με μια Κοινωνία, με δομή και αντιλήψεις, φιλικές στην επιχειρηματικότητα και όχι με όνειρα «μια θέση στο Δημόσιο». Μια Κοινωνία όπου θα μορφώνει τα παιδιά της σε ειδικότητες που ζητούνται από την Αγορά Εργασίας, αποκομμένη από στερεότυπα του τύπου «Γιατρός, Δικηγόρος, Μηχανικός, Καθηγητής».
Μια Κοινωνία όπου θα θεωρει την πρόοδο των Επιχειρήσεων, προϋπόθεση για την Πρόοδο της Κοινωνίας μέσα από την συνεισφορά τους, μέσω της φορολογίας των Κερδών τους ή την επανεπένδυση τους και επιστροφή τους μέσα στην Επιχείρηση με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη.
Με τον συνδικαλισμό, να εκπροσωπεί, να διαλέγεται με όπλο πλέον την πραγματική αντιπροσωπευτικότητα και όχι μέσω επαγγελματιών συνδικαλιστών,μικρών μειοψηφιών, που έχουν την απεργία ως το τελευταίο, εργαλείο, πίεσης, όταν πια όλα τα περιθώρια θα έχουν ίσως χαθεί και όχι σαν εργαλείο «μάρκετινγκ» και πίεσης ενός Κόμματος.
Τέλος, σε ένα Τεχνολογικό Περιβάλλον, κοντά στις νέες Τεχνολογίες, το Indusrty 4.0, το Internet of Things, το Bkockchain. Έννοιες που δεν θα ακούγονται σαν απειλή για τους εργαζόμενους αλλά σαν ευκαιρία ανάπτυξης των προσόντων τους.
Με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα να παράγουν νέους μορφωμένους έτοιμους να μπουν στην Αγορά εργασίας και όχι έτοιμους με τα εισιτήρια τους για αναχώρηση στο Εξωτερικό. Όλα αυτά λοιπόν μου θύμισε η ανάγνωση του Σχεδίου Νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα».
Κάτι σαν ένα «Pestω κι έγινε» δηλαδή.
Ευχόμαστε πραγματικά για το καλό όλων μας, το Σχέδιο αυτό να γίνει Νόμος του Κράτους, με άμεση εφαρμογή που θα το διαφημίσουμε σε όλο τον Κόσμο ότι η Ελλάδα είναι η Χώρα για να κάνει κανείς δουλειές. Σωστές δουλειές.
{Ο κ. Ιωάννης Γ. Ρουκάς Οικονομολόγος Πρόεδρος της Ομάδος Διοίκησης του Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης της ΕΕΔΕ – Μακεδονίας.}