Οι τράπεζες είναι επαρκώς θωρακισμένες και ανθεκτικές σε ακραίες καταστάσεις κατέληξαν οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών που συμμετείχαν στο πρώτο πάνελ, του Export Summit ΙΧ με θέμα το τραπεζικό σύστημα.

  • Andreas Chasapis, General Manager, Head of Commercial Banking, Eurobank SA
  • Tilemachos Georgakis, Senior Manager, Head of Commercial Banking, Alpha Bank SA
  • Paris Economou, Head of Wholesale Banking, Optima bank
  • Antonios Katraouras, General Manager, Head of Commercial Banking Piraeus Bank
  • Harry Vovos, Head of Corporate Transaction Banking, National Bank of Greece
  • Athanasios Psyllos, Chief Corporate Banking Officer, Attica Bank

Συντονιστής ήταν ο:  Panayiotis Hassapis, Executive Vice President, Greek Exporters Association – SEVE.

Το Export Summit IX διεξήχθη την Πέμπτη με θέμα “Greek Exporters Hall of Fame, Honouring our Partners”, στη Θεσσαλονίκη, στο Porto Palace Hotel, ενώ ταυτόχρονα μεταδόθηκε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας LiveOn.

Ο κ. Ανδρέας Χασάπης, General Manager, Head of Commercial Banking, Eurobank SA τόνισε ότι η Εurobank σταθερά συνεργάζεται με τον ΣΕΒΕ. Από τότε, πολλά χρόνια πριν, που στήριξε την -άγνωστη τότε έννοια- εξωστρέφεια. 

“Όντως το 2022 ήταν μία χρονιά-ορόσημο για την Εurobank. Ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων 15 ετών. Στήριξε τους πελάτες της, την οικονομία ευρύτερα. Είχαμε καθαρά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ, από 424 εκατ. το 2021, είχαμε αύξηση καταθέσεων σχεδόν 4 δισ. ευρώ, οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν στο 30%, ενώ ο δείκτης των NPEs μειώθηκε 5,2 από 6,8 το 2021 και ο δείκτης κάλυψης των κόκκινων δανείων είναι στο 75%». Αναφερόμενος στους δυναμικούς στόχους τριετίας τόνισε πως είναι η αύξηση των δανείων κατά 9 δισ. ευρώ (χορηγήσεις 7% κατ’ έτος) και η ετήσια αύξηση των κεφαλαίων κατά 12-13%. Επίσης πρόθεση μας είναι να επαναγορασουμε το ποσοστό που κατέχει το ΤΧΣ, το 1,4% ώστε να το αγοράσουμε πίσω και να δώσουμε μέρισμα από τα κέρδη του 2023”.

 

Ο κ. Αντώνιος Κατραούρας, General Manager, Head of Commercial Banking Piraeus Bank τόνισε ότι το 2022 ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών, ανέπτυξε την εμπορική της αξία, μία χρονιά που η τρ. Πειραιώς ολοκλήρωσε την εξυγίανση του ισολογισμού της. 

“Με έναν συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 16,4%, ενισχυμένος κατά 400 μονάδες έναντι του 2021, αυξήσαμε το δανειακό χαρτοφυλάκιο του 2022 κατά 2,7 δισ., μειώσαμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ποσοστό κάτω από 7% από 13% που ήταν το 2021, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι στο 62%. Αποτέλεσμα αυτών είναι κέρδη 899 εκατ. ευρώ. Η τρ. Πειραιώς θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία”.

Ο κ. Τηλέμαχος Γεωργάκης, senior manager, head of Commercial Banking της Alpha Bank τόνισε: Το 2022 αντιμετωπίσαμε τις επιπτώσεις της πανδημίας. Είδαμε τον πληθωρισμό να ανεβαίνει σημαντικά. Παράλληλα είδαμε τα επιτόκια να φεύγουν από το 0 και μέσα στο 2023 θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πιο έντονα. Οι τράπεζες της ευρωζώνης λειτουργούν με αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, με συγκεκριμένους κανόνες. Στο πλαίσιο αυτό και μετά από τα αλλεπάλληλα stress tests, στα οποία έχουν υποβληθεί οι ελληνικές τράπεζες, αποδεικνύεται πως είναι θωρακισμένες και μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ακραίες καταστάσεις.

Στις ισχυρές επιδόσεις που επέτυχε το 2022 η Εθνική Τράπεζα αναφέρθηκε ο Χάρης Βώβος, head of corporate transaction banking της τράπεζας, επισημαίνοντας πως οι καταθέσεις  στον Όμιλο της Εθνικής αυξήθηκαν σημαντικά φτάνοντας τα 55,2 δισ. ευρώ. 

  • “Καταγράψαμε υψηλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, χάρις στο ανανεωμένο μοντέλο λειτουργίας, στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού.
  • Στηρίξαμε τους πελάτες μας, μέσω ισχυρών καθαρών εκταμιεύσεων 2,5 δισ. ευρώ, υποστηρίξαμε έμπρακτα την υγιή επιχειρηματικότητα.
  • Η ανάπτυξη των συνολικών εκταμιεύσεων άγγιξε τα 6,7 δισ. αύξηση κατά 39%.
  • Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης υπογράψαμε δανειακές συμβάσεις 300 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους.”

Αύξηση καταθέσεων ενεργητικού κατέγραψε η Optima Βank τόνισε ο Πάρις Οικονόμου, head of wholesale banking, κάνοντας μνεία στην ενίσχυση του αποτυπώματος της τράπεζας, καθώς δημιουργεί δυο νέα καταστήματα σε Ηράκλειο και Λάρισα. “Το 2022 είχαμε αύξηση συνολικού ενεργητικού 1 δισ.ευρώ, με αύξηση καταθέσεων 800 εκατ., εκταμιεύσεις μεγαλύτερες από 1,4 δισ. εκατ. σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, ως νεότεροι αυξάνουμε το αποτύπωμά μας στην αγορά. Παραμένουμε πολύ κάτω από την μονάδα σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Για το 2023 εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος τόσο για την τράπεζα όσο και για την ελληνική οικονομία.

Αναπτυσσόμαστε και εξελισσόμαστε με την νέα ηγεσία της κας. Βρεττού. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ανάγκη από πολλές τράπεζες σημείωσε ο Αθανάσιος Ψύλλος, chief corporate banking officer της Attica Bank, τονίζοντας πως στόχος είναι να αποτελέσει την τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Thrivest είναι δυναμικός επενδυτής και θα συμβάλλει στην προσπάθεια της τράπεζας. Θα υλοποιηθεί άμεσα ΑΜΚ 473 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 θα καλύψουν ΝPEs και τα υπόλοιπα θα πανε για ανάπτυξη και χορήγηση νέων δανείων. Έχουμε ενεργητικό 3,5 δισ. ευρώ και καταθέσεις 3 δισ. ευρώ, είμαστε ο 5ος τραπεζικός πόλος. Ο κ. Ψύλλος εξέφρασε την πεποίθηση πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο.