του Βάιου Κρόκου
«Ψήφο εμπιστοσύνης» στις κυοφορούμενες αλλαγές γύρω από τους 3 πυλώνες, το κεφαλαιοποιητικό συνταξιοδοτικό σύστημα και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Επαγγελματικά Ταμεία ως αναπτυξιακό εργαλείο αποτελεί η ίδρυση του ΤΕΑ της Interlife.
Σε χθεσινή σχετική εκδήλωση αναλύθηκαν όλες οι λεπτομέρειες για τα οφέλη από την συμμετοχή εργαζομένων – συνεργατών και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το ΤΕΑ της Interlife.
Διαβάστε: Η Interlife πρωτοπορεί με τα ΤΕΑ για διαμεσολαβούντες
Τα εν λόγω νέα έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά γεγονότων που δείχνουν πως κάτι αλλάζει στον τομέα της ασφάλισης στη χώρα.
Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο συνέδριο της Ύδρας όπου παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Νότης Μηταράκης επί τάπητος τέθηκαν τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις προσπάθειες που συντελούνται στο ασφαλιστικό σύστημα ενώ γνωστοποιήθηκε επίσης ότι οι επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους θα είναι υποχρεωτικές και θα λειτουργούν σύμφωνα με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα από το 2020.
Απαιτείται βέβαια μεγάλη πρόοδος ακόμα για να προσεγγίσουμε, έστω σε ένα βαθμό τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, όπως αποτυπώθηκε και από την παρουσίαση του ο κ. Δρ. Χρήστου Νούνη, προέρδου της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α και του Δ.Σ ΤΕΑ του Υπουργείου Οικονομικών.
Χαρακτηριστικό είναι το χάσμα αν αναλογιστεί κανείς πως σήμερα τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ελληνικών ΤΕΑ διαμορφώνεται μόλις στα 1,4 δις ευρω όταν το ενεργητικό των ΤΕΑ στην Ευρώπη ανέρχεται στα 3,8 τρις και τα υπό διαχείριση κεφάλαια ιδιωτικών ασφαλιστικών στην Ε.Ε στα 10,1 τρις ευρώ!
Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί πως το 2019 στη χώρα μας λειτουργούν 5 νέα Ταμεία ενώ αναμένονται ακόμα 2 ως το τέλος του έτους. Για την ώρα λειτουργούν 22 Επαγγελματικά Ταμεία εκ των οποίων τα 18 προαιρετικά και τα 4 υποχρεωτικά (πρώην επικουρικά)
Αξιοσημείωτο είναι πως τον επόμενο μήνα θα λάβει άδεια ΤΕΑ μια εκ των γνωστών – συστημικών – τραπεζών της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Επαγγελματικά Ταμεία: Το χάσμα με την Ε.Ε. και οι υψηλότερες αποδόσεις στην Ελλάδα
Αλλάζει το μοντέλο ζωής των ανθρώπων
Το γνωστό τρίπτυχο «εκπαίδευση – εργασία – συνταξιοδότηση» σε λίγα χρόνια θα ανήκει στο παρελθόν, σύμφωνα με τον κ. Χάρη Φύτρο, Αναλογιστή και Χρηματοοικονομικό αναλυτή. Ο λόγος;
Οι νέοι άνθρωπο πλέον δεν ακολουθούν αυτή την πεπατημένη και δεν δεσμεύονται επαγγελματικά…και προσωπικά.
Στις συνέπειες του δημογραφικού, που μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται και η μακροζωία (δηλαδή περισσότερα χρόνια αποταμιεύσεων), εντοπίζει κανείς το γεγονός πως αλλάζει η έννοια της συνταξιοδότησης – όπως την ξέραμε – και αποκτά ένα νέο νόημα: την αναχρηματοδότηση των προσωπικών μας στόχων. Έτσι, τα Επαγγελματικά Ταμεία καλούνται να λειτουργήσουν και ως αναπτυξιακό εργαλείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φύτρος, ως το 2050 στον πλανήτη θα υπάρχουν 500,000 υπεραιωνόβιοι άνθρωποι. Κατά τις εκτιμήσεις, σήμερα μια γυναίκα 65 χρονών θα ζήσει ως τα 86,4 ενώ ένας άντρας τα 83,1 κατά μέσο όρο.
Γιατί να αποταμιεύσω μέσω ΤΕΑ
– Στα ΤΕΑ περιλαμβάνονται τα καλύτερα στοιχεία του 1ου και 3ου πυλώνα ασφάλισης. -Πρακτικά αυτοί που παράγουν πλούτο (εργαζόμενοι – εργοδότες) είναι οι διαχειριστές των χρημάτων τους.
– Αποτελεί μια κοινωνική – αυτοοργάνωση και διακυβέρνηση
– Τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στα μέλη του
– Είναι μια ξεχωριστή νομική οντότητα και το κράτος δεν «μπορεί να βάλει χέρι»
– Οι υψηλές κανονιστικές απαιτήσεις φέρνουν και οφέλη, δηλαδή φοροαπαλλαγές
– Δεν προβλέπεται μόνο η κεφαλαιακή διασπορά, αλλά και η χρονική
– Τα ΤΕΑ εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Διεύθυνση Επαγγελματικής Ασφάλισης) και ελέγχονται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή ενώ οι επενδύσεις εποπτεύονται κι ελέγχονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Τα οφέλη, τις παροχές και τις επιμέρους λεπτομέρειες του νέου ΤΕΑ της Interlife παρουσίασε με την σειρά του ο κ. Απόστολος Δούμας, Διευθύνων Σύμβουλος της Prudential Informatics. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως:
-τα πρώτα 5 χρόνια τα έξοδα λειτουργίας ανήκουν στην Interlife
-οι συνεργάτες της εταιρείας δεν υποχρεούνται σε εισφορές. Έχουν όμως το δικαίωμα, όπως και η Interlife, να καταβάλλουν έκτακτες εισφορές, δηλώνοντας προς το Ταμείο το ποσό (ελάχιστο τα 50 ευρώ) χωρίς περιορισμό για ανώτατο ποσό εισφοράς.
-οι εισφορές είναι προαιρετικές
-υπάρχει 100% φορολογική έκπτωση των εισφορών και 100% φορολογική απαλλαγή των εφάπαξ παροχών
-ο συνεργάτης συμμετέχει χωρίς έξοδα και λοιπές χρεώσεις
-Εξασφαλίζεται ένα επιπλέον εισόδημα (εφάπαξ) στη συνταξιοδότηση
-Οικειοθελής είναι η συμμετοχή ή η αποχώρηση σύμφωνα με τους όρους του καταστατικού
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η παρουσία στην εκδήλωση του κ. Χαράλαμπου Κατσιπουλάκη, Οικονομικού Διευθυντή της Tsakos Columbia Shipmanagement και πρόεδρος του ΤΕΑ που πρόσφατα συστάθηκε, παρουσιάζοντας τα πρώτα απτά αποτελέσματα.
«Ο όμιλος συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής. Πριν από 3 χρόνια ξεκίνησε η αναζήτηση μας μέσω εταιρείας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα ΤΕΑ. Δυστυχώς στην Ελλάδα τι θεσμικό παρελθόν καθιστά ακόμα πιο ελκυστικό τέτοιες δράσεις στο εξωτερικό», σημείωσε.
«Το 2019 ξεκινήσαμε να επενδύουμε και πλέον έχουμε ενεργητικό 1 εκ. και 700 περίπου μέλη – ναυτικοί και μάλιστα οι 300 αλλοδαποί (δηλαδή χωρίς τις φοροαπαλλαγές), όμως με τα υπόλοιπα κίνητρα και τις αποδόσεις που θα τους αναλογούν», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας έδωσε ένα μήνυμα προς εργαζόμενους και συνεργάτες της Interlife: «Για μας το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι πάνω και από τα πλοία. Σας καλώ να αδράξετε την ευκαιρία για το ίδιο σας το ασφαλιστικό μέλλον»