Συνέβησαν πολλά, όχι μόνον όσα έμαθαν λεπτομερώς οι Έλληνες, λόγω του Qatargate.

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα. Αναθεωρούνται ριζικά οι κανόνες  κανόνες για το lobbying που ασκούν στις Βρυξέλλες οι πρώην ευρωβουλευτές.

Στο πρώτο μέτρο αντίδρασης μετά τα πολλαπλά σκάνδαλα διαφθοράς των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, προχώρησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφασίζοντας να απαγορεύσει σε πρώην ευρωβουλευτές να ασκούν δραστηριότητα lobbying στο σώμα για περίοδο 6  μηνών μετά το τέλος της θητείας τους.

Η πρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου Roberta Metsola
  • «Μετά την έγκριση από τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου του σχεδίου μεταρρύθμισης που πρότεινε η πρόεδρος (σσ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Ρομπέρτα Μέτσολα), το προεδρείο υιοθέτησε την πρώτη εφαρμοστική απόφαση αναθεωρώντας τους εφαρμοστέους κανόνες για τους πρώην βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»,

Η απόφαση αυτή, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου, τροποποιεί τους ισχύοντες κανόνες, που είχαν θεσπιστεί το 1999, για τα προνόμια που παρέχονται σε πρώην ευρωβουλευτές, μετά το τελευταίο σκάνδαλο διαφθοράς, που ξέσπασε τον Δεκέμβριο.