Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έρθουν στην Ελλάδα τα 4 δις ευρώ της προκαταβολής από το ελληνικό Σχέδιο Ανάπτυξης (Ελλάδα 2.0), είπε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής  Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο από το συνέδριο του Economist.

Όπως είπε υπάρχει ήδη έγκριση της Επιτροπής για 16 αντίστοιχα σχέδια κρατών μελών με δύο ακόμα πιθανές προσθήκες σήμερα, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου. Εκτίμησε ότι 12 από αυτά τα σχέδια μεταξύ των οποίων και το ελληνικό, θα εγκριθούν πολιτικά στο Ecofin στις 13 Ιουλίου και ανέφερε ως πιθανό να υπάρξει και νέος γύρος έγκρισης μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Στη συνέχεια η Επιτροπή θα καταβάλει  το 13% των προκαταβολών μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όπως είπε. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 4 δις ευρώ για την Ελλάδα.

Μάλιστα ο κ. Κοστέλο, έδωσε συγχαρητήρια στις ελληνικές αρχές για το σχέδιο που κατατέθηκε. Η Ελλάδα θα λάβει κάτι παραπάνω από 30 δισεκατομμύρια σε δάνεια και επιδοτήσεις και πρόσθεσε «ότι το ποσό αυτό μπορεί να μετασχηματίσει την οικονομία».

Το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, είπε ο κ. Κοστέλο, αναφέροντας ότι είναι συνδυασμός μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, ενώ στα προγράμματα προσαρμογής υπήρχαν μεταρρυθμίσεις χωρίς όμως να δίδονται οι οικονομικοί πόροι.

Αναφέρθηκε ακόμα στην έμφαση που δίνεται στις επιχειρηματικές επενδύσεις μέσω από τα δάνεια των 12,7 δις ευρώ. Τα περιέγραψε ως κάτι «μοναδικό που θα είναι πολύ χρήσιμο σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Επίσης η κατάρτιση του σχεδίου, όπως επισημάνθηκε, «ήταν εξαιρετικά ομαλή και καλωσορίζουμε ότι υπάρχει σαφές κυβερνητικό πλαίσιο ως προς την υλοποίηση του σχεδίου, αναφορικά με την ύπαρξη υπηρεσίας συντονισμού». Επανέλαβε όμως πως «ναι, όλα καταλήγουν στο θέμα της υλοποίησης».

Ο κ. Κοστέλο αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των σχεδίων έκανε λόγο και για περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων μέσα στον Ιούλιο.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σχετικά με την υλοποίηση του Σχεδίου, είπε, πως «το γεγονός ότι έχουμε πολλές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση είναι κρίσιμο. Φτιάξαμε μία νέα μεγάλη υπηρεσία, αλλά σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τους πάντες την Ελληνική διοίκηση. Εντός των υπουργείων, εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ώστε να αποκομίσουμε εμπειρία» αλλά και για να επιτύχουμε το μικρότερο κόστος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ