Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan έδωσε εντολή οι συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακινήτων να γίνονται σε λίρα, βάζοντας έτσι τέλος σε παρόμοιες συμφωνίες σε ξένο νόμισμα, σε μια νέα προσπάθεια να υποστηρίξει τη λίρα η οποία υποχωρεί φέτος έναντι του δολαρίου.

Η απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης σήμερα, αναφέρει ότι οι υφιστάμενες συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακινήτων σε ξένο νόμισμα, πρέπει να μετατραπούν σε λίρα, σε διάστημα 30 ημερών.

Οι συμφωνίες για ακίνητα, πώλησης και ενοικίασης, που γίνονται σε ξένο νόμισμα, είναι κάτι συνηθισμένο στην Τουρκία, ιδιαίτερα στον τομέα της λιανικής.

Η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, εξαιτίας ανησυχιών για την επιρροή του Erdogan στη νομισματική πολιτική και της διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ.

Η τελευταία αυτή κίνηση από τον Τούρκο πρόεδρο, έρχεται λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, όπου οι φορείς χάραξης πολιτικής αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια για να στηρίξουν τη λίρα.

Δημοσκόπηση του Reuters έδινε πιθανό ποσοστό αύξησης των επιτοκίων, κατά 225-725 μονάδες βάσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here