• «Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.
  • Οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν σημαντική μέχρι σήμερα συμβολή στις προσπάθειες Πολιτείας και τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ).
  • Η μεταφορά των ΜΕΔ εκτός τραπεζικού κλάδου έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία καθώς οι τράπεζες, απαλλαγμένες από βαρίδια του παρελθόντος, θα είναι σε καλύτερη θέση να επιτελέσουν το διαμεσολαβητικό τους ρόλο στην οικονομία, καθώς και να επικεντρωθούν στις προκλήσεις που θέτει η εξέλιξη της τεχνολογίας».

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας  τίμησε την Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο τους και ταυτόχρονα δίνοντας -ως επόπτης- οδηγίες για ταχύτερη διεκπεραίωση των επιχειρηματικών δανείων.

  • “Η ουσιαστική τήρηση του πρόσφατα αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας που έχει θεσμοθετήσει η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί υποχρεωτικό θεσμικό πλαίσιο τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους servicers.
  • Η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό προς το δανειολήπτη και με βάση τις βέλτιστες πρακτικές, όπως προβλέπονται στο Κώδικα Δεοντολογίας.”

Ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι παρόλο που είναι αναγκαίο, οι Εταιρείες Διαχείρισης να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις ρύθμισης σε πιστούχους, έως τώρα, καμία από τις εταιρίες διαχείρισης δεν έχει κάνει αίτημα για λήψη άδειας – κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4354/2015 – που θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Όπως εξήγησε ο Διοικητής της ΤτΕ, η παράμετρος αυτή είναι κρίσιμη καθώς σε αρκετές περιπτώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, η παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης οφειλών είναι απαραίτητη.

Ο διοικητής της ΤτΕ εξήρε το ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι εταιρείες διαχείρισης στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αναφέροντας ότι

  • «Η λειτουργία των Εταιρειών Διαχείρισης σε συνδυασμό με τη στήριξη του Ελληνικού Δημοσίου μέσω της συστημικής λύσης του προγράμματος ‘Ηρακλής’, διευκόλυνε τις συναλλαγές πωλήσεων (είτε απευθείας σε επενδυτές είτε μέσω τιτλοποιήσεων) οι οποίες συνέβαλαν σε πάνω από το 75% της μείωσης των κόκκινων δανείων, από τα 107 δισ. ευρώ που είχαν ανέλθει το Μάρτιο του 2016 – με το δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) προς το σύνολο των δανείων να προσεγγίζει το 50% -, στο τέλος Ιουνίου 2021 το ύψος των ΜΕΔ που βρίσκονται στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων (σε ατομική βάση) υποχώρησε σε 29,4 δισ. ευρώ και ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε 20,3%.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ακόμη σήμερα συνεκτικό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο για της εταιρείες διαχείρισης δανείων και τους αγοραστές τους με αποτέλεσμα η δευτερογενής αγορά των ΜΕΔ στην ΕΕ να μη λειτουργεί αποτελεσματικά και ο όγκος των συναλλαγών να παραμένει χαμηλός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here