Γράφει η «ξενοδόχος»
Όσο περνούν οι μέρες και τόσο πιο έντονες γίνονται οι πιέσεις στις Βρυξέλλες για τη δημιουργία κοινού μετώπου στον τουρισμό, με τον δρόμο των οριστικών αποφάσεων ωστόσο να είναι ακόμη μακρύς, γεγονός το οποίο προκαλεί επιπλέον ανησυχίες στους εγχώριους τουριστικούς φορείς αλλά και τον κλάδο των μεταρορών- ναυτιλία και αερομεταφορές.
Αυτό τουλάχιστον φάνηκε και από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθές με τη συμμετοχή των υπουργών Τουρισμού της Ευρώπης – μεταξύ των οποίων και του Ελληνα υπουργού Χάρη Θεοχάρη, όπου περισσότερο υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, χωρίς τη λήψη αποφάσεων. Πέραν της τηλεδιάσκεψης, από την Ελλάδα πραγματοποιείται συλλογική κίνηση από κοινού με τον Πρωθυπουργό, τους Ευρωβουλευτές και το Υπουργείο Τουρισμού για τη διαχείριση της επόμενης μέρας στον τουρισμό. Οι Ελληνες Ευρωβουλευτές και με το δεδομένο ότι ο τουρισμός αποτελεί στρατηγικό κλάδο για τη χώρα μας έχουν θέσει σειρά ερωτημάτων για το ποια άμεσα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα προτίθεται να προβεί για να στηρίξει τον Τουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ε.Ε. αλλά και ποιες πολιτικές προτίθεται να προκρίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ασφαλή και χωρίς κίνδυνο για την υγεία, μετάβαση των πολιτών από χώρα σε χώρα της ΕΕ.
Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης χθες έθεσε τα εξής ζητήματα:
Ενιαίους κανόνες για την επανεκκίνηση εναέριων, θαλάσσιων και οδικών μεταφορών ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση των ταξιδιωτών της ΕΕ
Τη διαμόρφωση κοινών πρωτοκόλλων για αεροδρόμιο, ξενοδοχεία, ΜΜΜ, εστίαση κ.α
Τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης για τον Τουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την παροχή ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων τόσο για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης ( voucher για αεροπορικές αποζημιώσεις, υποστήριξη εργασίας, στήριξη της ζήτησης κ.α) όσο και για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοχάρης σημείωσε, ότι θα ήταν χρήσιμο ένα νέο ΕΣΠΑ για τον τουρισμό.