του Μάνου Χατζηδάκη, Επικεφαλής Ανάλυσης ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή
Η ελληνική αγορά ακολούθησε το «σοκ» της επιβολής των «αμοιβαίων» δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, επισκιάζοντας κάθε άλλη οικονομική είδηση. Παρά τα επιμέρους υποστηρικτικά θεμελιώδη και την περιορισμένη έκθεση της ελληνικής οικονομίας στους δασμούς των ΗΠΑ, οι επενδυτές προχώρησαν σε κινήσεις μείωσης ρίσκου με επιθετικό τρόπο, υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας που συνεπάγεται η περίοδος μέτρων και αντιμέτρων από τους εμπορικούς αντισυμβαλλομένους.
Στον πυρήνα της λογικής του ξεπουλήματος της αγοράς βρίσκεται η τιμολόγηση πρόβλεψης για υψηλότερη πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ και τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε θεωρηθεί διαπραγματευτική τακτική είτε σοβαρή προσπάθεια μείωσης του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, η κλίμακα αύξησης των δασμών απειλεί να επιβαρύνει τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, να περιορίσει την επενδυτική διάθεση και να υποδαυλίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες ενδέχεται να μειώσουν σημαντικά τις καταναλωτικές δαπάνες. Παράλληλα, όλες οι παρελκόμενες επενδυτικές δραστηριότητες που αφορούν εξαγορές, συγχωνεύσεις ή διασυνοριακές χρηματοδοτήσεις έχουν παγώσει, καθώς η έλλειψη ορατότητας καθιστά εξαιρετικά επισφαλή τη μοντελοποίηση του μεσοπρόθεσμου μέλλοντος.
Η εμφάνιση τέτοιων διακυμάνσεων με ένταση και διάρκεια είχε κάμποσο καιρό να κάνει την εμφάνισή της στα χρηματιστήρια (Ουκρανική κρίση, Φεβ. 2022) και είναι λογικό να έχει προβληματίσει, ως προς τη δυνητική της έκταση, την επενδυτική κοινότητα. Πλέον, τα θεμελιώδη έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, η προσέγγιση της αγοράς γίνεται στη λογική της επόμενης ημέρας, καθώς η ροή πληροφοριών στο μέτωπο των δασμών έχει υψηλό επιδραστικό δείκτη, όπως φάνηκε μετά την απάντηση της κινεζικής κυβέρνησης με την επιβολή δασμών 34% στα αμερικανικά προϊόντα. Η απάντηση της Ευρώπης με νέους δασμούς θα πρέπει να αναμένεται, ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος μέτρων-αντιμέτρων, βάζοντας πλέον όλες τις πληροφορίες στο τραπέζι, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.
Ως εκ τούτου, παρά τη διόρθωση 9% από τα υψηλά του Γενικού Δείκτη, η στρατηγική νέων τοποθετήσεων προτείνεται να γίνει σταδιακά, εστιάζοντας σε μετοχές με καλά μερίσματα (ΟΠΑΠ, ΔΑΑ), αναπτυξιακή προοπτική (ΔΕΗ, ΓΕΚ, Metlen) ή ελκυστικές αποτιμήσεις (Πειραιώς, Alpha Bank, ΕΧΑΕ κ.λπ.). Η αντίδραση στην έντονη πτώση θα έχει σαν κύριο εκφραστή τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που δέχθηκαν και τη μεγαλύτερη πίεση.
AΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK