Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τις ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν στα ΗΑΕ, σχετικά με τα μέτρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ΑΕ στον τομέα εμπορευματικών μεταφορών λόγω κορονοϊού, εξέδωσε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Ντουμπάϊ.

Στο σχετικό έγγραφο επισημαίνεται ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις που τυχόν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην έκδοση έντυπων πρωτότυπων πιστοποιητικών, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η αποστολή εμπορευμάτων τους στο Ντουμπάϊ, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο ΟΕΥ Ντουμπάϊ.

Αναλυτικά το ενημερωτικό έγγραφο αναφέρει τα εξής:

Αεροπορικές μεταφορές: Με απόφαση της Γενικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας ΗΑΕ (safety decision 2020-01/Issue08/23.03.2020), αναστέλλονται οι επιβατικές πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια των ΗΑΕ, αλλά εξακολουθεί η διενέργεια πτήσεων εμπορευματικών μεταφορών από/προς όλα τα αεροδρόμια, εκτός Επαρχίας Hubei της Κίνας και Ιράν, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιβαίνοντες περιορίζονται αποκλειστικά σε μέλη πληρώματος και προσωπικό απαραίτητο για την διενέργεια της πτήσης και υποβάλλονται σε ιατρικό έλεγχο κατά την άφιξη, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αρχής Υγείας των ΗΑΕ. Σημειώνουμε, εξάλλου, ότι αερομεταφορέας Αμπού Ντάμπι Etihad Airways, λόγω του περιορισμού των επιβατικών πτήσεων, μέσω οποίων διακινείται περίπου το 50% των εναέριων εμπορευματικών μεταφορών, έχει αυξήσει τα δρομολόγια cargo με Χονγκ Κονγκ, Ανόι, Σιγκαπούρη, ‘Αμστερνταμ, Μιλάνο, Παρίσι, Γιοχάνεσμπουργκ και Ναϊρόμπι.

Θαλάσσιες και οδικές μεταφορές: Βάσει σχετικής εγκυκλίου της Ομοσπονδιακής Αρχής Επίγειων και Θαλάσσιων Μεταφορών (02/2020/27.2.2020), προβλέπεται α) αναστολή επιβατηγών ακτοπλοϊκών συνδέσεων με Ιράν μέχρι νεοτέρας και β) περιορισμός σε πλοία που κατέπλευσαν σε κινεζικά λιμάνια κατά τις προηγούμενες τριάντα μέρες, ο οποίος επιβάλλει προσκόμιση δήλωσης Καπετάνιου που βεβαιώνει ότι μέλη του πληρώματος δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Επίσης, προβλέπεται υποχρέωση αναφοράς στις αρμόδιες Εμιρατινές Αρχές τυχόν συμπτωμάτων μελών πληρώματος κατά την παραμονή του στον λιμένα και ρητή απαγόρευση αλλαγής πληρωμάτων σε λιμένες Αμπού Ντάμπι, Ντουμπάι και Φουτζέιρα, βάσει οδηγιών των οικείων λιμενικών αρχών. Επιπλέον, αρμόδια Αρχή έχει απαγορεύσει από 8/3 τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων σε όλους τους λιμένες των ΗΑΕ. Τέλος, σύμφωνα με ενημέρωσή μας από αρμόδια Ομοσπονδιακή Αρχή Επίγειων και Θαλάσσιων Μεταφορών, έχουν διαβιβασθεί στην εμιρατινή ναυτιλιακή κοινότητα και πλοία όλες οι σχετικές εγκύκλιοι και κατευθυντήριες οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας. Οδικές εμπορευματικές μεταφορές διενεργούνται κανονικά.

Περιορισμοί εισόδου στην χώρα: Από 17/3 έχει ανασταλεί η έκδοση θεωρήσεων εισόδου για αλλοδαπούς προερχόμενους από χώρες για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη εξασφάλιση θεώρησης εισόδου στα ΗΑΕ και αδειών εργασίας, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών οδηγών. Απαγορεύεται αυστηρά η αποβίβαση/επιβίβαση πληρωμάτων πλοίων. Προσωπικό οδικών εμπορευματικών μεταφορών εξαιρείται από περιορισμούς εισόδου στην χώρα. https://www.mfa.gr/missionsabroad/uae.html

Περιορισμοί διακίνησης προϊόντων: Η Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Αρχή έχει αναστείλει από 01.02.2020 την εξαγωγή αναλώσιμου ιατρικού υλικού, όπως μάσκες προσώπου (χειρουργικές και Ν95), γάντια, απολυμαντικά, κλπ.

Διευκόλυνση τελωνειακών διαδικασιών: Σε πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας της Κυβέρνησης Ντουμπάι, ύψους 1,5 εκ.Ντίρχαμ (περίπου 375 εκ. Ευρώ) που ανακοινώθηκε πρόσφατα λόγω πανδημίας κορωνοϊού, περιλαμβάνονται μέτρα για την στήριξη εξωτερικού εμπορίου και logistics, όπως επιστροφή ποσοστού 20% επί εισαγωγικών δασμών προϊόντων που διοχετεύονται στην τοπική αγορά, μείωση διοικητικών τελών τελωνειακών διαδικασιών κατά 90% και κατάργηση τραπεζικών εργαλείων για την υποβολή προσφυγών επί τελωνειακών θεμάτων. https://mediaoffice.ae/news/2020/March/12-03/Under-directivtives- of-MBR

– Επισημαίνεται ότι επιχειρήσεις αναφέρουν δυσχέρειες κατά την εισαγωγή, όπως καθυστερήσεις που οφείλονται στην περιορισμένη διαθεσιμότητα εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) στην Ευρώπη, καθώς και αύξηση κόστους μεταφοράς και υπηρεσιών logistics. Επίσης, αναφέρονται δυσχέρειες από εξαγωγικές εταιρείες Κ-Μ ΕΕ ως προς την έκδοση στην χώρα προέλευσης ορισμένων πιστοποιητικών απαραίτητων για την εισαγωγή προϊόντων.

– Ελληνικές επιχειρήσεις που τυχόν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην έκδοση έντυπων πρωτότυπων πιστοποιητικών, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η αποστολή εμπορευμάτων τους στο Ντουμπάι, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο ΟΕΥ Ντουμπάι (ecocom-dubai@mfa.gr).

– Χρήσιμες Διευθύνσεις: http://covid19.ncema.gov.ae/en, https://www.mfa.gr/missionsabroad/uae.html -http://www.agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon-upotheseon/grafeia-ana-xora/office/829 -www.fca.gov.ae και www.dubaicustoms.gov.ae -www.wam.ae -http://dubaided.ae

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ