Λίγες συνεδριάσεις μετά την ανακοίνωση ότι η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ-ΤΕΚΑΛ ανακηρύσσεται προσωρινός ανάδοχος για το έργο κατασκευής του Προβλήτα 6, ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς στη μετοχή του ΟΛΘ.

Το αποτέλεσμα ήταν η άνοδος για την τιμή έως τα 34,80 ευρώ (21/11) μία ημέρα μετά την οριστικοποίηση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας. Σε αντίθετη ρότα κινείται η μετοχή του ΟΛΠ, με σταθερούς πωλητές από τα 44 ευρώ έως τα χαμηλά των 38 ευρώ, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αλλά με ισχυρές αγορές την αμέσως επομένη, με αποτέλεσμα το συν 3,5%, στα 39,90 ευρώ, την Παρασκευή.

Μάλιστα οι αγορές –στη μετοχή του ΟΛΘ– και οι πωλήσεις –στου ΟΛΠ– εντατικοποιήθηκαν μετά την «πολεμική» της Κίμπερλι και την ανταπάντηση της κινεζικής πρεσβείας. Προφανώς, το θέμα δεν κλείνει εδώ, καθώς η συμφωνία Αθήνας-Πεκίνου είναι διακρατική, η CosCo ελέγχει άμεσα το 67% του μετοχικού κεφαλαίου, το Δημόσιο μέσω ΕΕΣΥΠ (ΤΑΙΠΕΔ) έχει το 7,14%, η Helikon Investments Ltd εμφανίζεται με το 5,376%, ενώ από το (θεωρητικό) free float τρία-τέσσερα funds διαθέτουν (συνολικά) λίγο πάνω από το 5%. 

Πολύ δε περισσότερο μετά την παρέμβαση Καραμανλή στην εκδήλωση για την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού, Βιομηχανικού, Τουριστικού & Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.