Ζούμε σε έναν κόσμο μεγάλων τομών και ανατροπών. Τη δεκαετή οικονομική κρίση διαδέχθηκε η υγειονομική και, στη συνέχεια, η ενεργειακή, ως απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι συνέπειες του «ντόμινο» περιστατικών που σημάδεψαν την παγκόσμια κοινότητα τα τελευταία χρόνια ήταν τεράστιες: οικονομική ανασφάλεια, business disruption, νέες cyber απειλές, αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, διπλασιασμός του ενεργειακού κόστους σε μία διετία, παγκοσμίως, ήταν κάποιες από τις επιπτώσεις αυτών των απρόβλεπτων γεγονότων.
Οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο έσπευσαν να αλλάξουν ραγδαία τον τρόπο λειτουργίας τους εστιάζοντας στον ψηφιακό και ενεργειακό τους μετασχηματισμό. Η κλιματική αλλαγή έχει αναγκάσει την ΕΕ να εφαρμόσει ένα σχέδιο μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας ως προϋπόθεση για την κλιματική ουδετερότητα, με στόχο έως το 2050 το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται να προέρχεται από της ανανεώσιμες πηγές.
Την ώρα που οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα, ανεμογεννήτριες και, ευρύτερα, εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ΑΠΕ κορυφώνονταν, το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης ανάγκασε πολλά κράτη-μέλη της Ένωσης να επιστρέψουν σε παραδοσιακές μορφές ενέργειας, ένα απευκταίο σενάριο που δυστυχώς επαληθεύτηκε, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Παρά όμως αυτήν την οπισθοδρόμηση, οι προσπάθειες για την ανάπτυξη τεχνολογιών, εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων φιλικότερων προς το περιβάλλον ολοένα και εντείνονται.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι η τεράστια αγορά ενέργειας αποτελεί ένα πεδίο νέων ευκαιριών για την ασφαλιστική βιομηχανία, και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, όπου έχουν προγραμματιστεί ή πραγματοποιούνται μεγάλα ενεργειακά projects. Το ίδιο το Ταμείο Ανάκαμψης, εξάλλου, παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στην ελληνική οικονομία να επανεκκινήσει μέσα από έναν μεγάλο αριθμό δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που θα ενταχθούν στο Ταμείο Πράσινων Χρηματοδοτήσεων.
Η ασφαλιστική αγορά μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο και να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο των επενδυτών μέσα από ειδικά προγράμματα ασφάλισης ενέργειας και επενδύσεις.
Για τις επενδύσεις ΑΠΕ, επί παραδείγματι, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί και αφορούν διάφορα στάδια, όπως την εγκατάσταση ενός συστήματος, τη συντήρηση, τη λειτουργία, ακόμη και την εμφάνιση οποιασδήποτε φυσικής καταστροφής.
Ιδιαίτερα δε για την Ελλάδα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως έχουμε βιώσει πολλάκις στο παρελθόν, έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές και αλλαγή πλάνων. Ανεμογεννήτριες, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά συστήματα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μονάδες παραγωγής ενέργειας, εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG είναι κάποιες από τις επενδύσεις που αποτελούν μονόδρομο για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.
Η εγχώρια αγορά προσφέρει προγράμματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ευέλικτα προϊόντα, ώστε να καλυφθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σύνολο αυτής της δραστηριότητας απέναντι σε μια σειρά κινδύνων που μπορούν να προβλεφθούν.
Όπως είναι φυσικό, σε μια εποχή συνεχών ανακατατάξεων, η ασφαλιστική αγορά διαρκώς αφουγκράζεται και αναπροσαρμόζεται ως προς τις καλύψεις, διαμορφώνοντας ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη πράσινων επενδύσεων.
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν το ενεργειακό τοπίο με επίκεντρο την Ελλάδα
Τα νέα δεδομένα που επέβαλε η ενεργειακή κρίση ανέδειξαν την ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά το ευρύτερο τοπίο στον κλάδο ενέργειας, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε σημαντικό κόμβο πανευρωπαϊκά. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες αποτελούν μια σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων και οι πέντε, πλέον, σημαντικοί στόχοι δημιουργούν μία αγορά αξίας 250 δισ. ευρώ.
Μάλιστα εκτιμήσεις αναλυτών κάνουν λόγο για κοιτάσματα φυσικού αερίου που μπορεί να ανέρχονται σε 2 με 2,5 τρισ. κυβικά μέτρα, ποσότητες που μπορούν να καλύψουν το 15% με 20% των αναγκών της Ευρώπης.
Πλέον, υλοποιούνται μια σειρά από μεγάλα projects που, μεταξύ άλλων, αφορούν τη Διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, τον Διαδριατικό Αγωγό καθώς και τον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, ενώ στο χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης τίθενται και άλλα μεγάλα έργα, όπως η κατασκευή και λειτουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Αλεξανδρούπολης και το Interconnector Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.
Παράλληλα, η χώρα μας έχει πολλά να επιδείξει και στον τομέα της εξωστρέφειας όσον αφορά τα ενεργειακά έργα. Τα παραδείγματα είναι πολλά: Το πρωτοποριακό έργο υδρογόνου Green HiPo της Advent Technologies στη Βοστώνη, η παραγωγική δραστηριότητα της ελληνικής εταιρείας μπαταριών Sunlight στο εξωτερικό, η επένδυση της Hellenic Cables σε εργοστάσιο παραγωγής στο Μέριλαντ, τα ενεργειακά έργα της Mytilineos, μεταξύ άλλων, σε Μ. Βρετανία, Ισπανία, Σλοβενία κ.ο.κ.
Πηγή: insurance world