Η Ευρώπη φλέγεται, οι πυρκαγιές εξαφανίζουν δάση, οι πάγοι λιώνουν, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σε επίπεδα ρεκόρ, η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται και -επιπλέον όλων αυτών- οι Ευρωπαίοι πολίτες θα αισθανθούν βαρύ το πλήγμα των αυξημένων τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να επιταχύνει την μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία αυτή όμως η επιτάχυνση συνεπάγεται δραματικά υψηλότερο κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι επιχειρήσεις που παράγουν ρεύμα από ορυκτά καύσιμα υποχρεώνονται να πληρώνουν τιμές – ρεκόρ για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων, η αγορά φυσικού αερίου παρουσιάζει έλλειψη προσφοράς παρά την αυξημένη ζήτηση. Η Ρωσία μεταφέρει λιγότερο αέριο στην Ευρώπη και η Ασία σταματά τα φορτία υγροποιημένου αερίου, καθιστώντας δυσκολότερη την αναπλήρωση των αποθεμάτων μετά τον κρύο χειμώνα.

  • Το αυξημένο κόστος μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος ανεβαίνουν ραγδαία και οι κυβερνήσεις δεν έχουν πολλά περιθώρια κινήσεων ανακούφισης των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων. Η Ισπανία ανακοίνωσε μείωση της φορολογίας της ενέργειας, στη Βρετανία η κυβέρνηση απαγορεύει στις εταιρείες παροχής ρεύματος να αυξήσουν –για δεύτερη φορά φέτος- τους λογαριασμούς τους.

Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Σκωτία τον Νοέμβριο πολύ λίγο θα καθησυχάσουν τους αναστατωμένους πολίτες. Η Ενεργειακή μετάβαση είναι επιβεβλημένη αλλά κοστίζει ακριβά.  Οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν σε δημοψήφισμα την πρόταση για ένα φιλόδοξο νόμο σχετικά με την κλιματική αλλαγή, επειδή θα αύξανε τη φορολογία στις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και αεροπλάνο.  Η Γαλλία προσπαθεί να καθυστερήσει την εφαρμογή  των προτάσεων της Κομισιόν που προβλέπουν σύστημα εμπορίας ρύπων και για τα μεταφορικά μέσα και τη θέρμανση. Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Ουγγαρία, ανησυχούν επίσης για τον κοινωνικό αντίκτυπο των προτάσεων αυτών και γι’ αυτό συντάσσονται με την καθυστέρηση εφαρμογής των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here