Το φυσικό αέριο, οι τιμές του ρεύματος και τα καύσιμα, έκαψαν τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους επίσης. Πάνω από 28% είναι η επίπτωση των τιμών της ενέργειας στην αύξηση του πληθωρισμού 5,1% στην Ευρωζώνη.

Ετήσια άνοδο 5,5% του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Ιανουάριο δίνουν οι πρώτες μετρήσεις της Eurostat, από αρνητικό πληθωρισμό -2,4% τον Ιανουάριο του 2021. Η αύξηση των ενεργειακών τιμών (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, καύσιμα) έχει συμβάλλει κατά 28,6% στην άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα φτάσει το 5,1% τον Ιανουάριο του 2022, από 5% τον Δεκέμβριο και 4,9% τον Νοέμβριο. Τον Ιανουάριο του 2021 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ήταν μόλις 0,9%.

Για την Ελλάδα η Eurostat μέτρησε νέα μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού στο 5,5% τον Ιανουάριο από 4,4% τον Δεκέμβριο και 4% τον Νοέμβριο.

Από τους πληθωριστικούς παράγοντες, τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο είχε για άλλη μία φορά η ενέργεια (28,6% σε σύγκριση με 25,9% τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (3,6% σε σύγκριση με 3,2% τον Δεκέμβριο), υπηρεσίες (2,4%, σταθερός σε σχέση με τον Δεκέμβριο) και τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (2,3% σε σύγκριση με 2,9% τον Δεκέμβριο).

Τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat καταγράφει η Λιθουανία, (12,2%). Ακολουθεί η Εσθονία με 11,7%, το Βέλγιο, με 8,5% και η  Λετονία με 7,7%. Η Γερμανία με πληθωρισμό 5,1% δεν έπαιξε το ρόλο που αναμενόταν λόγω της επανεμφάνισης του ΦΠΑ στη σύγκριση (ήταν πολύ μειωμένος τον περασμένο Ιανουάριο), αλλά ούτε και η Ιταλία λόγω της αλλαγής στην περίοδο των εκπτώσεων, με 5,1%.

Επίσης ο πληθωρισμός στην Ολλανδία εκτοξεύθηκε στο 7,6%, ενώ στην Ισπανία έφθασε στο 6,1%. Αντίθετα η Γαλλία πέτυχε με 3,3% τη μικρότερη άνοδο πληθωρισμού από όλους τον Ιανουάριο, αποδεικνύοντας (λόγω φθηνής παραγωγής ηλεκτρισμού από τα πυρηνικά εργοστάσια), ότι ο πληθωρισμός δεν είναι συγκυριακός μεν, αλλά έχει ξεκάθαρη αιτία.

Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δομικός δείκτης τιμαρίθμου (σκληρός πυρήνας), αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3% τον Ιανουάριο από 2,6% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται πριν την συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Με 5,1% ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει υπερβολικά και ενδέχεται να υπάρξουν πιέσεις για αλλαγή της πολιτικής της ΕΚΤ, αν και η αύξηση των επιτοκίων δεν ισοδυναμεί με μείωση των βασικών παραγόντων στην άνοδο του πληθωρισμού

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ