Εντείνεται το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στις Τράπεζες όπου μετά to φλερτ του Σαουδαραβικού fund PIF για μερίδιο 20% στην Εθνική από το ποσοστό που κατέχει το Ταμείιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εμφανίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες νέος ενδιαφερόμενος αυτή τη φορά για την Τράπεζα Πειραιώς.
Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για το ION Group που είναι ιταλική τεχνολογική εταιρία, του Ιταλο-Βρετανού τραπεζίτη Andrea Pignataro που εγγράφως εκδήλωσε το ενδιαφέρον του, να εξαγοράσει το σύνολο του μεριδίου του ΤΧΣ, στην τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή το 27% των μετοχών της.
- Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε επίσημα προς το ΤΧΣ το περασμένο Σαββατοκύριακο μέσω επιστολής και σύμφωνα με πληροφορίες συνοδεύθηκε με προσφορά στο ποσό του 1,34 ευρώ ανά μετοχή, η οποία χθες έκλεισε στο 1,20 ευρώ.
- Το συνολικό προσφερόμενο τίμημα για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται στα 452,4 εκατ. ευρώ.
Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν «σοβαρό» το ενδιαφέρον από το ιταλικό fund που έχει υλοποιήσει σειρά εξαγορών με αιχμή τον τομέα του fintech και επιδιώκει να αποκτήσει τραπεζική άδεια για να επεκταθεί στον κλάδο και να αναπτύξει τις εργασίες του στα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, εξελίξεις στο θέμα του Ion Group , όσο και στην υπόθεση PIF-Εθνικής, θα υπάρξουν προς τα τέλη Νοεμβρίου όταν η Rothschild θα καταθέσει την πρότασή της για την στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Μόνο που πλέον αυτή η πρόταση υποχρεωτικά πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της τις δύο κατατεθειμένες προτάσεις από την Ιταλία και τη Σαουδική Αραβία.
- Επίσης πρέπει να καταγραφεί και το ενδιαφέρον του REGGEBORGH INVEST B.V του Henry Holterman που ήδη συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank με 5,158% και αυξάνει τις θέσεις του.
H συμμετοχή του ΤΧΣ στην Alpha Bank ανέρχεται στο 9% ενώ στην Eurobank είναι ελάχιστη (1%).
Μάλιστα με αφορμή τις πληροφορίες αυτές, το ΤΧΣ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου δεν διαψεύδει την εκδήλωση του ενδιαφέροντος για την τράπεζα Πειραιώς, αλλά υπενθυμίζει τη διαδικασία που ακολουθεί.
Η ανακοίνωση του ΤΧΣ αναφέρει:
«Σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα, οποιαδήποτε εκδήλωση ενδιαφέροντος λαμβάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να αξιολογείται σε πλήρη συμμόρφωση με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης του ΤΧΣ, η οποία, μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις του ιδρυτικού του νόμου 3864/2010, βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 3864/2010, η εν λόγω Στρατηγική Αποεπένδυσης, όταν οριστικοποιηθεί, θα υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για τη λήψη της προηγούμενης σύμφωνης γνώμης του», αναφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης.
ΝΑΚ