Το 25% των εργαζομένων στην Ελλάδα σχεδιάζει να εγκαταλείψει τον εργοδότη του στο διάστημα των 12 επόμενων μηνών, ενώ 60% των εργαζομένων είναι δυσαρεστημένοι για λόγους που σχετίζονται με τις αμοιβές, τις πιεστικές συνθήκες εργασίας και την έλλειψη δυνατοτήτων εξέλιξης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το φαινόμενο της “μεγάλης παραίτησης”, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, έφθασε και στην Ελλάδα.

Αυτό δείχνει η μεγάλη έρευνα που διενήργησε η PeopleCert με την επιστημονική επιμέλεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου για την Απασχόληση στη χώρα μας στη μετά-Covid εποχή.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι στη μετα-covid εποχή διαμορφώνεται μία νέα πραγματικότητα στην Απασχόληση.

Οι εταιρείες δεν δυσκολεύονται απλώς να βρουν προσωπικό με εξειδικευμένες δεξιότητες, αλλά δεν μπορούν και να κρατήσουν τους “καλούς” εργαζόμενους τους.

Οι εργοδότες βρίσκονται αντιμέτωποι μ ένα μεγάλο ρεύμα παραίτησης  που ξεκίνησε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021 πέρασε στην Ευρώπη και γιγαντώνεται πλέον σε όλο τον κόσμο. Η τάση αυτή έφθασε και στην Ελλάδα με έναν στους 4 εργαζόμενους να χει στραμμένο το βλέμμα του στην “έξοδο”  στους επόμενους 12 μήνες και 6 στους 10 να είναι δυσαρεστημένοι με την εργασία τους.

Γιατί εγκαταλείπουν τις δουλειές τους;

Αναζητούν καλύτερες αμοιβές, εξέλιξη, αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και λιγότερη πίεση. Το 30% εργάζεται πέραν του ωραρίου υπό ασφυκτική πίεση.  Οι εργαζόμενοι γυρίζουν την πλάτη στο τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Φαίνεται ότι οι εταιρείες για να κρατήσουν το προσωπικό τους πρέπει να αλλάξουν εργασιακή κουλτούρα και να επενδύσουν στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Σύμφωνα με τον Βύρωνα Νικολαΐδη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της PeopleCert, «επιβεβαιώνονται δεδομένα γνωστά από χρόνια. «Όλα αλλάζουν πλέον. Εάν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη. Δεν θα βρίσκουμε ανθρώπους κι όχι μόνο με δεξιότητες. Έχουμε ανατροπή. Από employers markets περνάμε πλέον σε employees markets.

Αυτό που μας απασχολεί, είναι να μην χαθεί το 25% των υπαλλήλων τον επόμενο χρόνο όπως καταδεικνύει η έρευνα. Ο κόσμος φεύγει για διάφορους λόγους. Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τα πράγματα».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ