Γράφει η «ξενοδόχος»

 

Κι όμως! Για τον ένα στους 2 Ελληνες οι διακοπές μίας εβδομάδας το χρόνο αποτελούν άπιαστο  όνειρο.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την Eurostat η οποία καταγράφει την αδυναμία των Ευρωπαίων να κλείσουν διακοπές μιας εβδομάδας το χρόνο και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των χωρών των οποίων οι κάτοικοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν τη διαμονή εκτός σπιτιού.

Στη χώρα μας, το ποσοστό αυτών που αδυνατούν να λείψουν έστω και μία εβδομάδα το χρόνο από το σπίτι τους είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στο  51% (στοιχεία 2018), ενώ υψηλότερα στην κατάταξη είναι η Ρουμανία με 58,9% και η Κροατία με 51,3%. Μετά τη χώρα μας στην τρίτη θέση ακολουθεί η Κύπρος επίσης με ποσοστό κοντά στο 51% και η πεντάδα συμπληρώνεται από τους Ιταλούς, οι οποίοι σε ποσοστό 43,7% δεν μπορούν να λείψουν μία εβδομάδα από το σπίτια τους.

Το ποσοστό της Ελλάδας είναι πολύ ψηλότερο σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πιο συγκεκριμένα, το αντίστοιχο, μέσο ποσοστό για τους Ευρωπαίους, που δεν αντέχουν να πάνε διακοπές για μία εβδομάδα είναι πλέον στο 28,3% και εμφανίζεται βελτιωμένο σε σύγκριση με το 2013 όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 39,5%. Οι πιο …προνομιούχοι της Ευρώπης όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat για το 2018 είναι οι Σουηδοί με μόλις 1 στους 10 να μην «αντέχει» μία εβδομάδα εκτός σπιτιού (9,7%) και ακολουθούν οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με ποσοστό 10,9%. Οι Γερμανοί βρίσκονται και αυτοί χαμηλά, με ποσοστό 14,5% αυτών που δεν αντέχουν οικονομικά να λείψουν από το σπίτι τους μία εβδομάδα, ενώ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου βρίσκονται επίσης οι Γάλλοι και οι Βρετανοί.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η επίδοση των Βούλγαρων, οι οποίοι είναι λίγο πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε., με 3 στους 10 (30,5%), να μην «αντέχει» μία εβδομάδα διακοπών εκτός σπιτιού το 2018. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κάποια χρόνια πριν, το 2012, πάνω από 7 στους 10 δήλωνε ότι αδυνατεί να κάνει διακοπές μιας εβδομάδας και ειδικότερα το 74% των Βουλγαρων, οι οποίοι είναι πρόδηλο ότι έχουν βελτιώσει τη θέση τους.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν για τους Ελληνες, στο ξεκίνημα της κρίσης, πρίν από μία δεκαετία, το 2009, το ποσοστό αυτών που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει για μία εβδομάδα εκτός σπιτιού ήταν στο 46,3%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here