Από τον χαλκό στις τράπεζες. Ο Τέλης Μυστακίδης, ομογενής επιχειρηματίας με μεγάλες επιτυχίες σε επενδύσεις στην αγορά του χαλκού, είναι πλέον κι επισήμως μεγαλομέτοχος (άνω του 5% της Τράπεζας Πειραιώς).

Ο κ. Μυστακίδης κατέχει άμεσα 22.370.811 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, δηλαδή ποσοστό 5,1232% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας.

  • Η αξία του χαρτοφυλακίου του κ. Μυστακίδη σε μετοχές της Τρ. Πειραιώς εκτιμάται σε περίπου 31,6 εκατ. ευρώ.
  • Άγνωστο παραμένει αν ο κ. Μυστακίδης θα διεκδικήσει την εκπροσώπηση του στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Ο κ. Μυστακίδης έχει Ελληνική και Βρετανική ιθαγένεια. Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε στη Ρώμη το 1962 από Έλληνα πατέρα που δούλευε στον ΟΗΕ και μετακόμισε στη συνέχεια στη Βρετανία.

Σπούδασε στο London School of Economics. Εργάστηκε στο τμήμα επενδύσεων της εταιρείας αγοράς παραγώγων Cargill. Εκεί τον εντόπισε ο εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματίας Marc Rich, και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα το 1993 στην εταιρεία του Marc Rich & Co, η οποία μετονομάστηκε σε Glencore.

Ο Τέλης Μυστακίδης έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τη θέση του στην Glencore. Σύμφωνα με το Forbes, το 2017 o κ. Μυστακίδης είχε περιουσία 2,3 δισ. ευρώ κυρίως χάρις στην Glencore που εξελίχθηκε σε κολοσσό στη διακίνηση µμεταλλευμάτων και άλλων πρώτων υλών, με παρουσία σε 40 χώρες και προσωπικό που συνολικά ξεπερνά τα 53.000 παγκοσμίως…

O ηλικίας 57 ετών ομογενής ξεκίνησε την καριέρα του στα εμπορεύματα στην Cargill ως  trader μη σιδηρούχων μετάλλων. Πήρε μετεγγραφή στην Marc Rich το 1993. Η εταιρεία μετονομάστηκε σε Glencore και ο κ. Μυστακίδης ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος χαλκού, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 2018.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο κ. Μυτακίδης είναι κυρίαρχος στην αγορά χαλκού και σύμφωνα με τους Financial Times χαρακτηρίζεται από τις πιο ισχυρές φιγούρες στην παγκόσμια αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here