του Πέτρου Στεργιώτη
O Γενικός Δείκτης υπεραπόδωσε των αντίστοιχων διεθνών τον Ιούλιο, με κέρδη άνω του +5%, “γράφοντας” 4 σερί ανοδικές εβδομάδες και με καλές πιθανότητες να επιτύχει συνολικά θετικό πρόσημο και την τρέχουσα.
Σημαντικό ασφαλώς το επίτευγμα του Γενικού Δείκτη , δικαίωσε πανηγυρικά όσους παρέμειναν στην Αγορά και δεν πήγαν… χρηματιστηριακές διακοπές.
Να σημειώσουμε ότι ο αντιπροσωπευτικός Δείκτης “αντιστάθηκε” στις μερισματικές αποκοπές, το διεθνές πολιτικό ρίσκο και τις πρόσφατες “φουρτούνες” των αποτιμήσεων του τεχνολογικού κλάδου της Wall Street.
Στον αντίποδα, οι εγχώριες “Αρκούδες” έχασαν (για την ώρα) την ευκαιρία που τόσο πολύ περίμεναν, αναγνωρίζοντας πλέον ότι το momentum είναι συνολικά ανοδικό και ότι “κάτω από τις τιμές” εντοπίζεται σειρά διαγραμματικών στηρίξεων τις οποίες δημιούργησε το πενταετές ράλι της Λεωφόρου Αθηνών.
Φυσικά, υποστηρικτικό (αλλά και αξιοπρόσεκτο) είναι για το ΧΑ το σε γενικές γραμμές ψύχραιμο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς Κεφαλαιαγορές, οι οποίες “αγνοούν” πχ. την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και την αποδυνάμωση των μάκρο της Γερμανίας, ενώ έχουν ξεκινήσει να προεξοφλούν την έναρξη κύκλου μείωσης επιτοκίων από τη Fed και την συνέχιση της αντίστοιχης διαδικασίας από την ΕΚΤ, με την επιθετική άνοδο της Τετάρτης στη Wall Street να “δημιουργεί κλίμα”.
Ερωτηματικά και rotation συντηρούνται από τις ανακοινώσεις τριμηνιαίων αποτελεσμάτων από πλευράς των εισηγμένων, αλλά, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, η απουσία τζίρου δεν βοηθά στην εξαγωγή “ασφαλέστερων” συμπερασμάτων για την πορεία των αποτιμήσεων, δίχως αυτό να σημαίνει ότι το εκάστοτε bull market μπορεί να “τρέξει” μόνο όταν όλοι συμμετέχουν…
Άλλωστε, για να είμαστε ρεαλιστές, ακόμη περισσότεροι θεσμικοί κωδικοί θα “μπουν στο αθόρυβο” και αυτόν τον Αύγουστο, συνεπώς η διάθεση ανάληψης επιπλέον ρίσκου με άνοιγμα νέων θέσεων αναμένεται να υποχωρήσει.
Διαγραμματικά, ο ΓΔ συντηρεί τις πιθανότητες επαναδοκιμασίας των φετινών-πολυετών υψηλών που βρίσκονται λίγες μονάδες πάνω από τις 1.500, με το πρόσφατο τοπικό υψηλό των 1.487 να αποτελεί σημαντικό στόχο τον οποίο καλείται να υπερβεί στον διάβα του.
Στην πλευρά των στηρίξεων, σημαντική η “ζώνη τιμών” 1.440-1.450 μονάδων, αποτελεί “ανάχωμα” πριν έρθει στο προσκήνιο το διπλό χαμηλό θερινό χαμηλό πέριξ των 1.400.
- * ο Πέτρος Στεριώτης είναι πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).