Το πρώτο webinar μιας σειράς εκδηλώσεων της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων με θέμα «Η Ελλάδα ως επιχειρηματικός, επενδυτικός και εργασιακός προορισμός: Εξελίξεις και Προκλήσεις», πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Το δεύτερο webinar με θέμα: «Εργασιακά θέματα – Νέος εργασιακός νόμος 4808/2021» θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου 2022.

Ομιλητές της πρώτης ενημερωτικής εκδήλωσης, που αφορούσε στη θεματική ενότητα «Επενδύσεις στην Ελλάδα» ήταν ο Βασίλης Οικονομίδης, διευθύνων εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «VDI Law Firm» και ο Μιχάλης Πήλιος (www.piliosandpartners.com), δικηγόρος Αθηνών και Γερμανίας, με δεκαπενταετή εμπειρία στην εκπροσώπηση αλλοδαπών εταιρειών και επενδυτών στην Ελλάδα.

Στην παρουσίασή του ο Βασίλης Οικονομίδης αναφέρθηκε στους επενδυτικούς νόμους και στα φορολογικά κίνητρα που δίνονται για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα και κυρίως στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Όπως είπε, ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει έμφαση στην ενίσχυση τομέων της οικονομίας, όπως η πράσινη μετάβαση, η περιβαλλοντική αναβάθμιση των επιχειρήσεων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η έρευνα, η επιχειρηματική εξωστρέφεια και το νέο επιχειρείν.

Στη συνέχεια, ο κ. Πήλιος στην παρουσίασή του ανέλυσε το νομικό πλαίσιο για την παραγωγή και επεξεργασία πρώτων υλών φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων για μεταποίησή τους σε τελικά προϊόντα για ιατρικούς σκοπούς, προς εγχώρια χρήση και εξαγωγές. Εστίασε επίσης στην έννοια και τις συνήθεις χρήσεις των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά και στη διεθνή νομική και οικονομική αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης, παρατέθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των μονάδων επεξεργασίας, αλλά και οι ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα για επενδύσεις στον τομέα αυτό στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη μνεία στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στον προϋπολογισμό ενός επιχειρηματικού ανοίγματος στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης.

Το δεύτερο webinar με θέμα: «Εργασιακά θέματα – Νέος εργασιακός νόμος 4808/2021» θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου, ώρα 17:00. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεματολόγια της σειράς εκδηλώσεων, που διοργανώνει η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων αλλά και για τις δηλώσεις συμμετοχής, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.